A shakshuka az az étel, amit mindenkinek meg kell kóstolnia, és garantálom, hogy imádni fogja. Izraeli lecsónak is nevezik, bár eredetileg Észak-Afrika országaiból terjedt tovább a Közel-Keletre.
A magyar változattal ellentétben a shakshuka mindig húsmentes fogás. Ha Izraelben jársz, mindenképpen egyél egy tányérral Tel Aviv óvárosában, Jaffában a Dr. Shakshukában, felejthetetlen élmény lesz. A legenda szerint az étterem tulajdonosa a börtönbüntetését töltve fejlesztette főzőtudományát tökélyre, többek közöttt a shakshuka készítését.
A shakshuka alapvetően reggeli étel, de a nap minden szakában lehet fogyasztani, tápláló, de nem nehéz fogás. Az alapreceptben csak zöldségek vannak, de van feta sajtos változat is. Nekem ez utóbbi a kedvencem, imádom, ahogy a számban elolvad a sajt.
A shakshukát addig pirítják a serpenyőben, amíg az alja le nem kap kicsit, és a zöldségek és a paradicsomszósz íze kellőképpen össze nem érik. A még rotyogó, tűzpiros ételt friss pitával tálalják.
Fotó: Getty Images