Vajtól és tejszíntől krémes borsmártás: egyszerre lágy és pikáns

Sági Zsófia 2019. március 20.

A borsmártásban az a legjobb, hogy bármilyen fajta egész borssal készülhet, legyen az sima fekete, ínycsiklandó zöld vagy éppen tarka -  amilyen éppen van otthon, vagy amelyiket a legjobban szeretjük.

Kiskoromban nem tudtam elképzelni, hogy egy borsból, ráadásul egész borsszemekből készülő mártás finom lehet. Aztán egyszer ettem egy krémes, zöldborsos szószt, és az felülírta az addigi előítéleteimet.

A finom borsmártás titka abban rejlik, hogy nem kell - és nem is szabad - porrá őrölni a borsot, éppen csak felekbe, negyedekbe, kisebb darabokba törjük a szemeket, de maradhat pár darab egészben is. Így az ízük is jobban fog érvényesülni és az illatuk is zseniális lesz. Ehhez a legpraktikusabb egy kis mozsár, de ha nincs ilyenünk, akkor tegyük a borsszemeket egy zacskóba, és párszor menjünk át rajtuk egy sodrófával. 

borsmartas.jpg

A szósz pikantériáját a pirítás adja. Én elmondhatatlanul imádom a pirult bors illatát, az egész lakást belengi, utánozhatatlan az aromája. 

A mártásba worcestershire szósz és marhahús alaplé kerül, az előbbi elhagyható, azonban az utóbbi lételeme a borsmártásnak, úgyhogy ha nincs lefőzve alaplevünk, akkor vagy vegyünk egy nagy levegőt és álljunk neki, vagy vészmegoldásként használjunk leveskockát. De azt tényleg csak vészmegoldásként. A borsmártás egyébként mindenhez illik, sült, párolt zöldségek és húsok mellé is jó, de steakkel az igazi.

Fotó: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr614686048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása