Így készül az eredeti, libazsíros zsidótojás - Nagymamám receptje alapján

Szász Eszter 2019. március 15.

A zsidótojás vagy más néven a lengyeltojás az az étel, amit nem készítenek egyformán két háztartásban. Szinte mindenki ismeri, de mindenki másképp tudja és adja tovább generációról generációra a receptet.  Én a nagymamámtól tanultam. 

Nagymamám nem tartotta a zsidó vallást. Holokauszt-túlélőként úgy érezte, hogy ha ez a szörnyűség megtörténhetett, akkor nincs értelme a vallásnak. A zsidó ételeket viszont senki nem tudta úgy készíteni, mint ő.

Sok receptet lestem el tőle, a zsidótojás az egyik. Ő a legegyszerűbb fajtát készítette, de ahány ház, annyi szokás alapon rengeteg változata létezik. Amikor először álltam neki, nem emlékeztem, hogy milyen keményre kell főzni a tojást - sajnos már nem is kérdezhettem meg tőle -, így nem sikerült túl fényesen.

Most már tudom, hogy a tojást keményre kell főzni, majd reszelőn lereszelni vagy villával összetörni. A libamáj simán elhagyható, anélkül is nagyon finom. A mustár nem lehet túl hangsúlyos, de nem is hiányozhat belőle. Kísérleteztem. 

zsido_tojas1200x800.jpg

A zsidótojás története

A zsidótojás - a maceszgombóc-leves és a sólet mellett - az európai zsidó konyha egyik alapvető jellegzetessége volt. A hagymával és mustárral kikevert reszelt főtt tojást minden zsidó családban előszeretettel fogyasztották. Előételként a szombati asztalról sem hiányozhatott.

Az eredeti változatban a hagyma és a tojás mellett libazsír és libamáj szerepelt a hozzávalók közöttt, míg a legegyszerűbb verzióban csak tojás található. A szegényebbek a libamájat kacsa- vagy csirkemájjal helyettesítették, de tepertővel is lehet ízesíteni.

Úgy tartják, hogy a libát a lengyelországi zsidók ismertették meg a magyarokkal a 19. században. Mivel a krémben libazsír és -máj is van, ezért lett a zsidótojás másik neve lengyeltojás. 

Elkészítése roppant egyszerű, nem kell vele órákig pepecselni. A zsidótojás természetesen nem csak az ünnepi asztalon mutat jól, hanem baráti összejöveteleken mártogatósnak is kiváló, valamint szendvicsbe kenve a gyerekek uzsonnásdobozába is illik. 

A legendás Rosenstein Étteremben a zsidótojás állandó fogás az étlapon. Rosenstein Róbert, aki édesapjával, Rosenstein Tiborral együtt vezeti a vendéglátóhelyet, elmondta, hogy náluk a zsidótojás az édesapa nagymamájának receptje alapján készül, annyi különbséggel, hogy sült libamájat és fűszerpaprikát tesznek bele. 

Fotó: Balkányi László

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8214643094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása