Valenciai paella csirkével és nyúllal - Akkor a legfinomabb, ha a férfi készíti

P. Szabó Fruzsi 2019. március 13.

A paella kérem szépen nagyon komoly dolog. A paella egy szimbólum. A spanyolok, mindenekelőtt a valenciaiak ünnepi étele, büszkeségének tárgya, melyet  különleges alkalmakkor a - konyhát általában messzire elkerülő - férfi, a macho español készít el, mert úgy tartják, hogy akkor lesz igazán finom.

Népszerűségére való tekintettel paellát egész Spanyolországban készítenek. A régió adottságainak függvényében készülhet húsfélékkel, tenger gyümölcseivel vagy mindkettővel.

Ez utóbbi - a paellát leginkább magukénak érző - valenciaiak számára megbocsáthatatlan bűn. A paellába semmilyen körülmények között nem kerülhet egyszerre hús és hal. Az igazi, az eredeti valenciai paella szigorúan csak hússal készülhet.

paella3.gif

Egyesek úgy vélik, hogy a paella csak valenciai vízzel sikerülhet tökéletesre. Ezért ha a régió határait átlépve kell elkészíteni az ételt, a szakács egy kis helyi csapvizet is visz magával.

A paella egyébként a nagy fekete serpenyőről kapta a nevét, amelyben készítik. Ha tehát autentikus paellát szeretnénk előállítani, akkor mindenekelőtt egy ilyet kell beszereznünk. Beltéri használat esetén gáztűzhely vagy - alternatív megoldásként - egy gázpalack szükségeltetik. A legjobb mégis az, ha fatűzön készül a paella. Bár ebben az esetben a hőfok szabályozása jóval nehezebb, ennél fogva némi gyakorlatot igényel.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8414677336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása