Ha egy ételben sajttal helyettesítik a húst, azonnal a rántott sajt jut az eszembe, amit soha nem választanék önszántamból. Pedig a sajt sok mindent jelenthet egy főételben a magyar étlapok húsmentes királynőjén túl is.
Az indiai konyha legzseniálisabb fogásai a húsmentes ételeknél kezdődnek - ilyenek a házi sajttal, vagyis a paneerral készülő főételek is. Ez a savósajt hasonló eljárással készül, mint a túró, csak keményebbre préselik, így a természetes, lágy, tejes ízhez egy - a szerethető értelemben vett - rágós állag társul.
Nagyon jól működik szószos közegben - a tikka masalában -, csirke helyett, spenóttal, de serpenyőben megpirítva, grillezve is csodálatos.
Fontos, hogy a jó paneerhoz igazi tej kell, nem dobozos UHT, nem zsírcsökkentett, hanem lehetőleg házi, valódi, zsíros tej. Elég sok piacon kapni ilyet, de ha megvettük és hazavittük, azonnal kezdeni kell vele valamit, mert pillanatokon belül megromlik.
Ezen kívül már csak egy szűrőre, egy laza szövésű konyharuhára vagy textilpelenkára és valamilyen savra van szükség, ami kicsapja a tejet.
Ez a sav lehet citromlé, citromsav, de tízszázalékos ecet is, ami épp kéznél van. A paneer elkészítése nem több negyedóránál, plusz a pihentetési idő, aztán már ehetjük is.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors