Aki rendes kínait akar enni, ide menjen

Sági Zsófia 2019. március 12.

Születésnapomon azzal lepett meg a párom és a bátyám, hogy elvittek egy kínai étterembe - na, de nem ám olyanba, mint amilyenre első hallásra gondoltok. Itt tényleg autentikus kínai ételeket lehet kipróbálni a lehető legmagasabb minőségben.

Wang mester 21 évesen, 1991-ben költözött Magyarországra. Pekingben nőtt fel, ahol vendéglátóipari iskolát végzett, a felszolgálástól kezdve a szakácsmesterségig mindent megtanult. Utána pekingi éttermekben dolgozott, de szakácsvénáját családi ágon is örökölte, nagyapjától.

Célja, hogy megismertesse a magyarokkal az ötezer éves kínai konyhaművészet rejtelmeit, hogy a kínai fogásokat ne a büfékben kapható silány minőségű ételekkel azonosítsuk. Szerinte a főzés művészet, szeretné, ha a kínai konyha kifejezésről ínycsiklandó ételek, barátságos kiszolgálás és otthonos étterem jutna az emberek eszébe.

Wang mester jelenleg három étterem - vagyis egy étterem és két büfé - tulajdonosa. Mindhárom helyen kiváló minőségű, friss alapanyagokkal dolgoznak, az előkészítésre maximális figyelmet szánnak, hogy gyorsan lehessen minőségi ételt produkálni. A gyorsaság ellenére a tálalás gyönyörű, egyszerű, letisztult, de ízléses. 

Az étteremvezető felszolgálóként kezdte itthoni pályafutását, majd három műszakban dolgozott, hogy megnyithassa első saját éttermét: ez volt a Lanzhou. Ez egy egészen pici hely volt, harmincan fértek el benne. Nem sokkal később azonban átköltözött az étterem a Gizella utcába, ez lett - és a mai napig - a Wang Mester Kínai Konyhája.

wangmester2.jpg

Fotó: Wang Mester Kínai Konyhája honlap

A Wang Mester Kínai Konyhája nyitása után nem sokkal már meg is kapta a legjobb távol-keleti étterem díját. Az étlapon leginkább a szecsuáni ízek dominálnak, de más tartományok ételei is megtalálhatóak. Árban a főételek kb. 3500-5500 között mozognak, ami bár nem az olcsó kategória, az ételek minősége és az elképesztő ízorgia megér ennyit. Ehetünk házi szójában sült tintahalat, faszénen sütött birkahúst, gesztenyés csirkét, de kókuszos rizstésztagombócot is.

Bár az éttermet még nem próbáltam - hamarosan pótolom ezt a hiányosságot -, Wang mester "büféjébe" már volt szerencsém beülni. Ugyanis az étterem sikerei után, 2018-ban megnyílt a Biang Bisztró az Oktogonnál és a Vámház körúton. Mindkét helyen a kínai konyha legjavát kóstolhatjuk meg, csak éppen street foodos felfogásban. Nevét - biang - a Senhszi tartomány egyik tésztafajtájáról kapta.

Ez egy olyan "büfé", ami bőven megüti az éttermek mércéjét: széles körű a kínálat, Kína legnépszerűbb fogásai vannak az étlapon, szinte minden tartomány képviselteti magát - észak-kínai, szecsuáni, shanghaii, pekingi, taiwani és még sok más fogás található az étteremben. Az étlapon levesek, saláták, húsos és vega ételek, töltött tészták, klasszikus kínai előételek, sült tészták, pirított rizs, valamint édességek és különleges italok szerepelnek. 

wangmester.jpg

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors

Minden látványkonyhában készül, a kirakatban még tésztakészítő robot is álldogál, amely hihetetlen sebességgel szaggatja az egyforma, szabályos tésztacsíkokat. A büfé árai abszolút barátiak - a főételek 1500-2500 forint között mozognak -, miközben hatalmas adagokat és nagyon magas minőséget kapunk. Mi egy-egy főételt ettünk és egy-egy limonádét ittunk, de már nem is fért volna belénk több. Arra azonban készüljetek fel, hogy csak pálcika van az asztalokon, villát külön kell kérni. Én egy leveses főételt ettem, úgyhogy szerencsére kaptam egy kanalat is - még így is megszenvedtem vele, de azért sikerült megennem a zseniális fogást. 

Bátyám és párom is marhahúsos főételt kért - és bár én nem vagyok oda ezért a húsfajtáért -, ezek elképesztően finomak voltak. A hús fűszerezése, sütése, főzése, mindene zseniális volt, az erős ízű marhahúsból egy lágy, kellemesen fűszeres csoda kerekedett. Én csirkés, shiitake gombás leveses tésztát kértem, ez volt az egyik legfinomabb étel, amit valaha ettem.

A szakácsok és a felszolgálók is Kínából érkeztek, úgyhogy ha ellátogattok valamelyik étterembe, ne lepődjetek meg, ha angolul kell rendelni tőlük, magyarul csak páran beszélnek. A hely és a kiszolgálás nagyon barátságos volt, mindenki nagyon kedves és udvarias, az étterem hangulata és berendezése pedig csillagos ötös, csak ajánlani tudom mindenkinek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6014661707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása