Így készül a pirozski, a tradicionális orosz húsos batyu - Omlós tészta, sok töltelék

Szász Eszter 2019. március 8.

Bár az oroszoknál a pirozski - ez a tradicionális, kelt tésztából készült péksütemény - kifejezetten családi, ünnepi események étele, én teljesen más alkalommal ismerkedtem meg vele. 

Egy borús, esős nyár végi napon néhányan felkerekedtünk, hogy fussunk a Budai hegységben egy hosszú távot. Mivel tudtuk, hogy a célba érkezés után mindenki farkaséhes lesz, mindegyikünk hozott valami finomságot. Az egyik - orosz származású - lány pirozskival lepett meg minket.

pirozski1200800.jpg

A futás biztosan örökké emlékezetes marad mindannyiunknak, de azért a legszebb pillanat az volt, amikor végre beérkeztünk a célba. Ott egy kis szusszanás után rávetettük magunkat a hozott ételekre, és végre megkóstolhattam a pirozskit. A kicsike, töltött batyukat az oroszok családi események, ünnepek, illetve a vasárnapi ebéd részeként eszik, de minket a futás után lakatott jól. 

A pirozski a pirog rokona, a pirozsok többes száma. Bár nem gondoltam, hogy ebből a húsos, kelt tésztás, igencsak laktató ételből egynél több is belém fér, a harmadik után már nem voltak kétségeim, miért a többesszámú alakot használják. 

A pirozski tésztáját többféle töltelékkel készítik, mi a húsos-káposztás változatot kóstolhattuk meg. Létezik halas, májas, krumplis, gombás, sőt túrós és gyümölcsös verzió is. 

Most már csak az elkészítés módja van hátra, ami igencsak időigényes, de mint látni fogjátok, megéri. Ezúton is tengermély tiszteletem Marinának, hogy a korai indulás ellenére még a pirozski elkészítésére is volt energiája. 

Fotó: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4714661267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása