Ropogós, fahéjas spanyol fánk – Készíts te is churrost

Sági Zsófia 2019. február 26.

A churros égetett tésztából készülő spanyol édesség, amit fahéjas cukorban meghempergetve, csokoládéöntettel szokás kínálni.

A churros tésztája a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlít, csak ezt olajban sütik ki. Kétféle változata van, az egyik vajjal és tojással, a másik csak olajjal készül. Az olajos verzió kicsit ropogósabb, míg a vajas inkább puha és omlós. Spanyol piacokon hosszú csigaformában engedik a forró olajba, de egyszerűbb az egyenes változatot elkészíteni.

churros.jpg

Eredetileg nem kerül cukor a tésztába, csak egy csipet só, de azért én 1-2 teáskanál cukrot is bele szoktam tenni. Nem kell édesnek lennie a tésztának, hiszen a fahéjas cukros borítás és a csokoládéöntet is megédesíti. 

Az égetett tésztához akkor kell hozzáadni a tojásokat, amikor már kicsit kihűlt. Ha a forró masszába ütjük bele a tojást, rántotta lesz belőle. A tojásokat egyesével adagoljuk és alaposan keverjük el a tésztával, lehet, hogy elsőre nem vegyülnek el szépen a hozzávalók, de kitartó keveréssel homogén massza lesz belőle.

A tésztarudakat körülbelül 170 fokos olajban süssük ki, de ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsük a hőmérsékletet. Még melegen forgassuk meg őket fahéjas cukorban, majd csokoládéöntettel vagy hígabb csokoládépudinggal tálaljuk. 

Fotó: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr614629114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása