A churros égetett tésztából készülő spanyol édesség, amit fahéjas cukorban meghempergetve, csokoládéöntettel szokás kínálni.
A churros tésztája a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlít, csak ezt olajban sütik ki. Kétféle változata van, az egyik vajjal és tojással, a másik csak olajjal készül. Az olajos verzió kicsit ropogósabb, míg a vajas inkább puha és omlós. Spanyol piacokon hosszú csigaformában engedik a forró olajba, de egyszerűbb az egyenes változatot elkészíteni.
Eredetileg nem kerül cukor a tésztába, csak egy csipet só, de azért én 1-2 teáskanál cukrot is bele szoktam tenni. Nem kell édesnek lennie a tésztának, hiszen a fahéjas cukros borítás és a csokoládéöntet is megédesíti.
Az égetett tésztához akkor kell hozzáadni a tojásokat, amikor már kicsit kihűlt. Ha a forró masszába ütjük bele a tojást, rántotta lesz belőle. A tojásokat egyesével adagoljuk és alaposan keverjük el a tésztával, lehet, hogy elsőre nem vegyülnek el szépen a hozzávalók, de kitartó keveréssel homogén massza lesz belőle.
A tésztarudakat körülbelül 170 fokos olajban süssük ki, de ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsük a hőmérsékletet. Még melegen forgassuk meg őket fahéjas cukorban, majd csokoládéöntettel vagy hígabb csokoládépudinggal tálaljuk.
Fotó: Getty Images