Az alaplé nem egy leves - Ez pedig egy vega verzió

Ács Bori 2019. február 13.

Egyre többször halljuk, hogy alaplé nélkül nem érdemes konyhát vinni, főzni, élni, na de mi is az az alaplé, miért fontos és hogyan készül a húsmentes verzió?

Az alaplé egy olyan visszafogottan ízes lé, amely arra szolgál, hogy levesek, szószok, húsos raguk folyadék komponensét képviselje. Ha víz helyett ezt használjuk akár egy sima paradicsomleves elkészítéséhez vagy a rizottó locsolgatásához, az étel íze telt, mély, kiegyensúlyozott lesz.

Az alaplé ugyanakkor nem egyenlő a levessel, önmagában nem élvezhetően tömény ízű. Hiszen ebben az esetben nem kiegészítené az ételt, amihez használjuk, hanem elnyomná azt és a benne rejlő ízeket. Egy, a levesnél visszafogottabb módon ízes, kevésbé vagy egyáltalán nem sós lének kell lennie tehát az alaplének. 

dsc_3182.jpg

A zöldségalaplé azért is hasznos dolog, mert bármi csodálatos hatással van rá, amit elsőre konyhaszemétnek gondolnánk. Lehet alaplevet készíteni karfiol-vagy brokkoliszárból, eldobandónak szánt levelekből, spárgaszárból, petrezselyemszárból - szóval minden olyan részéből a zöldségnek, ami valószínűleg tele van ízzel, de  mégsem szoktuk megenni. Az alapok a húslevesnél is megszokott gyökérzöldségek, mint a répa, fehér répa, zeller. Ha akad zöldséghulladék, az is hasznos, de még erősebben aromatizálja a levet egy fej hagyma, fokhagyma, esetleg egy kis marék gomba.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3914388954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása