Mit lehet és mit nem érdemes betenni a mosogatógépbe?

Ács Bori 2019. február 10.

A mai házastársi viták esténként szinte mind a mosogatógép körül folynak. Azon, hogy ki pakolja be és ki nem is nyúl hozzá. Azon, ki-hogyan pakolja be, pakolja túl vagy használja ki gyéren, beteszi a kést vagy sem, elöblíti előtte vagy benne hagyja a rászáradt müzlit.

Ezeknek a vitáknak a nagy része értelmetlen, más mögött viszont olykor van némi igazság is, ezért most utánaolvastam a mosogatógép szakirodalomban a tökéletes mosogatógép használat praktikáinak.

Ha a gép jó, nem kell előöblíteni

A legújabb számítások szerint a mosogatógép környezetbarátabb a kézi mosogatásnál, de csak akkor, ha nem öblítünk el mindent kézzel, mielőtt betesszük. A nagyon mocskokat és maradékokat nyilván le kell szedni, de elméletileg egy igazán jó és kb. 10 évnél fiatalabb gép mindent leszed. 

Minden szerre szükség van

Ha a gép jelzi, hogy sót kér, muszáj feltölteni, ha öblítőt kér, azt is meg kell neki adni. Nem, nem elég a 6 az egyben tabletta, hiába mondja a reklám úgy. Ugyanakkor a túl sok tisztítószer sem tesz jót az edényeknek, szóval figyelni kell és éppen elég annyit adni, amennyit kér, se többet, se kevesebbet.

Mindig ki kell tisztítani a szűrőt

Elég strapás bemászni és kiszedni a szűrőt, és ha nem is minden egyes indítás előtt, de nagyon gyakran érdemes alaposan lekefélni a szűrőt, mert nem csak az esetleg bekeveredett ételmaradékok maradnak rajta, de a mosószermaradványok hártyát képeznek rá, amitől képtelen elvégezni a saját feladatát.

mosogato_ge_p.jpg

Ne lógjon ki semmi

Fontos, hogy a nagy keverőlapátokat semmi ne akadályozza a mozgásban. Ha betettünk egy óriási leveses fazekat, és örülünk, hogy befért, még nem biztos, hogy a művelet sikeres lesz. Ha ugyanis annyira kilóg, hogy megakad benne a lapát, semmit nem fog elmosni a gép.

Nem mehet bele bármi

Kristálypoharakat, egyedi kerámiákat, agyagedényeket, ezüstöt, porcelánt, szóval olyasmit, ami törékeny és kevéssé bírja a hőingadozást, sosem szabad betenni a mosogatógépbe. Tiltólistásak a fa és bambusz eszközök is, tönkreteszi őket. Ugyanez a helyzet a késekkel és éles eszközökkel, például az aprítógép pengéjével vagy a hámozóval: éppen az élüket tompíthatja el a gépi mosogatás.

Az evőeszköztartót is csak okosan

Az éles késeket, hegyes eszközöket mindig nyelükkel felfelé érdemes az evőeszköztartóba helyezni, különben szörnyű balesetek történhetnek pakolás közben. Bár iszonyú praktikusnak tűnik a villákat a villákkal, a kanalakat pedig a kanalakkal egy rekeszbe tenni, mégis hatékonyabb az összevisszaság, mert így könnyebben tud áramlani a víz az eszközök között. Ide sem szabad olyan hosszú nyelű cuccokat rakni, amik megakadályozhatják a lapátokat a forgásban.

Nem érdemes túlzásokba esni

Mindig túlpakolom a mosogatógépet, pedig ez a leggyakrabban elkövetett hiba. A kevesebb több: inkább menjen le kétszer, minthogy mindent újra kelljen mosogatni, mert nem tudott a túl sok cucctól mindent megtisztítani a gép. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5514596042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása