3 belvárosi piac, ahol nincs éppen zsúfoltság - Folytatjuk a körképet

Ács Bori 2019. február 8.

Nagyon szeretek piacra járni, árusokkal beszélgetni, válogatni, de mindenek felett bízni abban, hogy az ott szerzett élelmiszerek jobb minőségűek annál, amit a szupermarketekben kapnék.

Az előző részben két kedvenc piacomat, a Garayt és a Hunyadit mutattam, be, most továbbmentem a belváros három másik csarnoka felé, a Rákóczi térre, a Klauzál térre és a Hold utcába. Mindhárom épület gyönyörű, annál is szomorúbb, amennyire üresen kong, nem hangos élettől, nem nyüzsögnek árusok, se vevők. Ennek ellenére érdemes elmennie annak, aki a közelben jár, mert mindegyik helyen lehet találni olyan dolgokat, amiket másutt nem kapnánk meg.

Rákóczi tér

Az új metróállomás mögött álló óriási épület óriási, ehhez képest nincs sokkal több üzlet benne, mint az aprócska Garayn, nagy részét a közepén elhelyezkedő szupermarket és drogéria foglalja el. Azért mégis van itt piaci hangulat, több zöldség-gyümölcsös is van, szép és gazdag választékkal - arra külön felkaptam a fejem, hogy a mindenütt tudatlanul árult Meyer citromot itt "Török citrom" címkével árulták, ami nagy dolog, másutt azt sem veszik észre, hogy nem sima citromot tesznek ki. A Rákóczi csarnokban van termelői sajt, van nagy tejtermékes és külön füstölt húsokat-hurkákat-kolbászokat áruló stand is. Savanyúságosból is akad néhány, ami viszont kiemelendő, mert egyáltalán nem mindennapos, hogy van halas stand is. Aki pedig már itt jár, ne hagyja ki a szuper talponállót, az Eldorádót és a piac oldalában található Ázsiai boltot, ahol minden olyan különleges fűszert és alapanyagok megtalálni, amit sehol másutt nem.

ra_ko_czite_r.jpg

Klauzál tér

A bulinegyed közepén álló piacban annyi lehetőség lenne, de még a Rákóczinál is üresebben kong az óriási csarnok. Valószínűleg turistákra szakosodik az a néhány árus, aki mégis akad. Nem igazi piac ez, mert az egy darab tejtermékesen túl talán csak két-három zöldséges pakol ki árut, inkább itt is a középen elnyúló szupermarketben észlelni zsongást. Az a tejtermékes viszont szuper, házi, termelői sajtokkal túrókkal, tejekkel, sajtkrémekkel. Ami a legkülönlegesebb a Klauzál csarnokban, az a húsos, ahol rengetegféle füstölt sonkát és szalámit árulnak, sőt, olyan húsféléket is, amiből egész Budapesten csak néhány helyen tartanak, bárányt és borjút is. 

klauza_lte_r.jpg

Hold utca

A Hold utcai piac épülete a banknegyed közelében talán a legszebb mind közül, ám ez tulajdonképpen vállaltan veszítette el valódi piac jellegét. Éttermek költöztek a standok helyére, több nagy étterem kis kiadása, például a Bock Bisztróé (Buja Disznók, ami óriási rántott húsairól híres) és az Arany Kaviáré (Moszkva Tér, ahol orosz ételek gyorsabb, egyszerűbb verzióit adják), valamint itt helyezkednek el a celebszakácsok éttermei, Lakatos Márk kolbászozója, Szabó Győző gőzbucizója és Széll Tamásék étterme is, a Stand25. A földszinten azért egy-két bolt elszórva található, ezek is inkább turistáknak nyitottak, különlegesebb sajtosok és húsosok, de a csarnok nagy része itt is üres. 

A sorozat következő részében a legnyüzsgőbb piacról fogom megírni, miért szeretem, ez a Lehel Csarnok lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6214585714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása