Amikor a melegszendvics puccos nevet kap: Croque Monsieur

Ács Bori 2019. február 3.

Polcz Alaine szakácskönyvében adja azt a remek tippet, hogy a maradék levest szervírozzuk új betéttel, átnevezve másnap, és senki nem fogja észrevenni a cselt. Körülbelül ilyesmiről van szó ennél a francia melegszendvicsnél is, mégis érdemes kipróbálni.

Az apró különbségek mégiscsak sokat nyomnak a latba, az ördög a részletekben rejlik, és így tovább. Nyilván mindenki szokott két szelet kenyér közé sajtot és sonkát tenni, majd ezt a képződményt meg szokta sütni, mégsem hívja Croque Monsieurnek. Ez teljesen érthető, mert a franciák sonkás-sajtos melegszendvicsét egyetlen aprócska különbség azért elválasztja az átlagember hétköznapi melegszendvicsétől. 

Ez pedig a besamel. Itt írtam le korábban, hogyan kell besamelt készíteni, ehhez az ételhez is rá lesz szükség. Annyi történik, hogy ezzel a mártással bekenjük a kenyerek oldalait. A szendvics mégis egy egészen más élmény lesz, a sajt és s sonka jobban összeolvad, a szendvics pedig kívülről is nagyon szaftos lesz. Tényleg megérdemli az elegáns elnevezést.

croque_monsieur.jpg

Fontos, hogy a sajt igazán finom emmentáli vagy Gruyere legyen, másképp unalmas maradhat az egész, és az se baj, ha a kenyér ropogós héjú, kovászos és a sonka is jó minőségű.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1314586304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása