Illatos szicíliai narancssaláta: a citrusok sósan is csodálatosak

Ács Bori 2019. január 31.

Ebben az édes-savanykás-csípős-sós salátában is érvényesül az olasz minimalizmus, amit úgy szeretek. Nem több, mint három domináns alapanyag egy tányéron.

Na de az a három olyan, amit nem szoktunk meg együtt. A lila hagyma és az olajbogyó még csak-csak, de mindkettő mellé furcsa választás a narancs. Mégis tökéletesek együtt, és egyáltalán nem hatnak furcsának.

Az egész saláta elkészítése egy pácolt lila hagymánál kezdődik, és itt meg is kell állnunk egy pillanatra. A lila hagyma, ha citromlében és sóban áll, akkor veszít csípős tulajdonságából, erejéből, és édeskés ízű lesz. A pácolt lila hagyma annyira jó dolog, hogy érdemes rögtön háromszoros mennyiségben legyártani, mint amennyi a salátához szükséges, és aztán enni húsok mellé, szendvicsbetétnek, tojáshoz, vagy más salátákhoz. Befőttes üvegben eláll a hűtőben, már ha van rá ideje.

szici_liai_narancssala_ta.jpg

Ennek a salátának van egy olyan verziója is, amiben édesköményt gyalulnak a narancs mellé. Az is nagyon jó, csak itthon ritkán találni ebből a zöldségből, ha valakinek mégis ilyen szerencséje van, tegye bele ebbe a salátába mindenképp, hajszálvékonyra gyalulva. 

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr10014566466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása