A SIRHA gasztrokiállítás - amelynek a része a szakácsverseny - hatalmas kiállítóterme elképesztő ételekkel, lenyűgöző cukor- és csokoládészobrokkal, új, eddig nem látott technikákkal, illetve számtalan gyönyörű konyhai felszereléssel bűvöli el a gasztronómia szerelmeseit.
Az óriási területen összesen 2984 kiállító van, Afrika, Európa, Ázsia, Dél-Amerika és Óceánia is képviselteti magát. 12 terem közül választhatnak a látogatók, illetve vannak animációs szektorok is, ahol képeket és videókat nézhetnek meg az érdeklődők.
A legjelentősebb szektorok:
- Pékségek és termékeik bemutatója, kóstolója
- Cukrászati termékeik bemutatója, kóstolója
- Kávék és sörök bemutatója, kóstolója, bárok
- Konyhai felszerelések, apróságoktól a konyhai gépekig
- Étkezőbe felszerelések
- Piactér, kiváló minőségű élelmiszerekkel
- Új technológiák terme
- Étkészletek bemutatóterme
A kiállítás célja nem az, hogy a kiállítók eladják a bemutatott darabokat, hanem az, hogy a gasztronómia iránt érdeklődőknek, illetve a gasztronómiában dolgozóknak megmutassák a termékeiket. Itt egymásra találhat a húsbeszállító és az étteremtulajdonos, vagy rájöhet a pizzázót vezető, hogy neki az itt bemutatott paradicsomra van szüksége a pizzaszószhoz. Tehát a bemutatott termékek csak kiállítási darabok. A látogatók a legújabb konyhai technikákkal, felszerelésekkel és a legjobb alapanyagokkal ismerkedhetnek meg, például olyan tejjel, amiből nem a zsírtartalma, hanem a magas proteintartalma miatt lehet gyönyörű tejhabot varázsolni. Ez a baristák számára lehet egy szuper újítás, de minden szakmában dolgozó vagy gasztronómia iránt érdeklődő megtalálhatja a saját kedvenc termékét vagy technikáját.
Elképesztő alaprajz a Bocuse d'Or helyszínéről (Fotó: sirha.com)
Szakmaiság ide vagy oda, hatalmas élmény lehet ez a kiállítás. Az egész kiállítóterem olyan, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna. A gyönyörűen berendezett konyhákból átsétálhatunk a lenyűgöző kávézókba, ahol aranykanállal keverhetjük meg a precízen kidíszített cappucinónkat, majd megcsodálhatjuk a felfoghatatlan cukor-és csokoládészobrokat a következő állomáson.
A Bocuse d'Or szakácsverseny és kiállítóterem létrejöttét Paul Bocuse-nak köszönhetjük, az esemény ötletgazdájának. 1987-ben indult el a szakácsverseny, azóta minden második évben megrendezték, azonban az idei volt az első, amelyen Paul Bocuse már nem tudott részt venni. A tavaly elhunyt szakácsikonnak nem csak a versenytémákkal állítottak emléket, de a kiállítóteremben is óriásplakátok hirdették: "Merci Mr. Paul".
Fotó: Varga-Metzger Melinda
Az elképesztő süteményeket és egyéb finomságokat az alábbi képgalériában tudod megnézni:
A csodálatos csokoládé-és cukorszobrokat az alábbiakban láthatod:
A lenyűgöző tányér-és evőeszközkészletekből mi is elfogadnánk párat az étkezőnkbe:
A fotókat és a helyszíni beszámolókat Varga-Metzger Melindának köszönhetjük, akinek a magyar csapatot is sikerült elkapnia egy pillanatra. Pohner Ádámék elégedettek a teljesítményükkel, minden elemet úgy sikerült feltenniük a tányérra, ahogyan azt szerették volna. Kihozták magukból a maximumot, úgyhogy nagy izgalommal, de bizakodva várják az eredményhirdetést.
Az eredményhirdetés este 6-kor lesz, amiről rögtön beszámolunk!