A januári nagy hidegben nincs is jobb egy forró zöldséglevesnél - főleg, ha még gyorsan el is készül. Zöldséglevest főzni a világ legegyszerűbb dolga, se sok időt, se sok energiát nem kell rászánni.
Ez tényleg nem egy komplikált recept: a zöldségeket meghámozzuk, összevágjuk, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Igen egyszerű, de ízeiben nagyszerű leves.
Én egy extrán zöldséges verziót készítettem, telis tele finomabbnál finomabb zöldségekkel, de a mennyiségeket szabadon lehet változtatni, nem lehet elrontani se többel, se kevesebbel. Arra azért figyeljünk, hogy úgy pakoljuk tele a lábast zöldséggel, hogy maradjon hely a lének is.
Az én verziómban a leveszöldségek mellé krumpli és zöldborsó került, de ízlés szerint lehet variálni a hozzávalókat, mehet bele kelbimbó vagy karfiol is. Csipetkét főztem a levesbe, ez lehet bolti, de ha több időnk van, házilag is összeállíthatjuk. Ha kis adagot készítünk, akkor a tésztát főzzük bele közvetlenül a levesbe, de ha a recept szerinti nagy adagot készítjük el, akkor érdemes külön kifőzni, hogy ne szívja majd be a leves levét.
Fotók: Sági Zsófia/Só&Bors