A 10 legjobb sajtos recept, amit vétek lenne kihagyni

Sági Zsófia 2019. január 20.

Az amerikaiak imádnak mindent megünnepelni, ma van náluk a Cheese Lovers Day, vagyis a sajtimádók napja! Én teljes mértékben ebbe a csoportba sorolom magamat, úgyhogy ma mindenképpen elkészítek egyet ezek közül a receptek közül. 

Erre a napra egy válogatással készültünk nektek, a 10 legjobb sajtos Só&Bors receptet gyűjtöttük össze. Van köztük előétel, főétel, desszert és különböző nassolnivalók is, úgyhogy mindenki kedvére válogathat közülük. A receptek nagy részét ráadásul gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, úgyhogy ne habozzatok, lepjétek meg a családotokat vagy magatokat egy sajtos finomsággal!

Elképesztően puha sajtos rúd

A sajtos rúd a büféasztalok sztárja, nem lehet mellélőni vele - főleg, ha e szerint a recept szerint készítitek. A sajtos rúd a vaj és a zsír keverékétől lesz omlós és puha, így egyáltalán nem lesz száraz és porladós. Ráadásul nemcsak kívülről borítja sajt a ropogós finomságot, hanem a tésztájába is rengeteg kerül belőle. Mindegy, hogy milyen sajtot használunk, minél többféle, annál jobb lesz a végeredmény. 

sajtosrud.jpg

Sajtkrémes-sütőtökös egylábasos tészta

Az egylábasos tésztáknál nem sok jobb dolog van - nem kell utána mosogatni, csak minden hozzávalót bele kell tenni egy lábasba és hagyni főni. Ez egy sütőtökös-sajtkrémes verzió, amelyben tökéletesen kiegészíti egymást a sütőtök édeskés és a sajt sós íze. Egyetlen hátránya, hogy még melegen el kell fogyasztani az egészet - de ha megkóstoljátok, nem hiszem, hogy számolnotok kell ezzel a következménnyel.

sutotokos-teszta_1.jpg

30 perces sörös sajtleves

Különleges ízvilágú leves, amit ünnepi alkalmakra és hétköznapokra egyaránt érdemes elkészíteni. Egy jó sajtos, sűrű levest kell főzni, majd annyi sört tenni bele, hogy ne nyomjon el mindent az íze, éppen csak kellemes, kesernyés kísérője legyen. Aki szereti a sajtokat és a söröket, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a receptet, nem fog csalódni a végeredményben.

sorossajtleves_1.jpg

Krémes, extrán sajtos mac and cheese

Nincs jobb az olvadt, nyúlós sajtnál és egy kis ropogós bacon-nél: ebben a mac and cheese-ben mindkettő benne van. Az már csak a ráadás, hogy extra gyorsan és egyszerűen elkészül, nem lehet elrontani. A mennyiségeket is nyugodtan lehet variálni, kicsivel több sajt vagy tejszín nem árt neki, sőt! A kész mac and cheese-t még a sütőben is megpiríthatjátok, ha igazi gourmet élményre vágytok.

macandcheese_1.jpg

Sajtos quesadilla házi tortillából

Ha nincs idő bevásárolni és időigényes ételt készíteni, tökéletes választás a házi tésztával készülő sajtos quesadilla. 20 perc alatt kész van mindennel együtt, és a házi tortillalap ezerszer finomabb, mint a bolti verzió. Főételként is megállja a helyét, egy saláta vagy egy mártogatós mellé a legjobb. A tésztát nemcsak sajttal tölthetik meg, hanem zöldfűszerekkel, rukkolával, spenóttal is. 

sajtos_quesadilla_1.jpg

A tökéletes mozzarellarúd

A rántott sajt - jelen esetben mozzarella - akkor jó, ha a sajt belülről folyik, a panír kívülről ropog. Ez a recept éppen ilyen. Készíthető panko morzsával vagy sima zsemlemorzsával, a lényeg, hogy duplán kell panírozni, ez garantálja, hogy a sajt ne folyjon ki sütés közben. A panírba egy kis petrezselyem is kerül, ez bolondítja meg az alapreceptet. 

rantottmozzarella.jpg

Gyors, sütés nélküli sajttorta

Ez a sajttorta habkönnyű, nem nehezíti el a tölteléket a krémsajt, habtejszínnel van lazítva. Mivel sütés nélküli, 20 perc alatt elkészíthető, nem kell a konyhában ácsorogni. Egy vajas zabkekszes morzsa alkotja a tésztáját, csak össze kell dolgozni a két hozzávalót. Válasszatok mellé valamilyen szezonális gyümölcsöt, azt szórjátok a tetejére, mennyei lesz a végeredmény.

sobors-sajttorta-sutes-nelkul-cikkbe.jpg

Szupergyors sajtos pogácsa

Kétféle sajt és egészséges magvak alkotják ezt az isteni pogácsát. Hagyján, hogy szuper finom, pogácsához képest még extra gyors is, úgyhogy bátran bele lehet vágni az elkészítésébe. Bármilyen sajtot lehet használni, a lényeg, hogy legalább két különböző sajt kerüljön bele. Maximum negyed óra munkával összeállítható és megformázható a tészta, ráadásul ugyanennyi idő alatt ki is sülnek a kész finomságok. 

parmezanos-pogacsa.jpg

Cacio e pepe három hozzávalóból

Az egyik legfinomabb olasz tésztához csak borsra, sajtra és tésztára van szükség. Annyi idő alatt elkészül, amíg megfő a tészta - 10 perc alatt egy fenséges ebédet varázsolhattok az asztalra. A sajtot a tészta főzővizével kell elkeverni, ebből egy krémes, sűrű sajtszósz lesz, amibe a tészta kerül. Frissen őrölt borssal megszórva az igazi. 

cacioepepe.jpg

Sajtos puliszka rétegesen sütve

20 perc alatt összedobható, elképesztően finom fogás, amiben a hagyományos puliszka különféle sajtokkal van felturbózva. Bármilyen sajttal rétegezhettek, amit otthon találtok: legyen az trappista, mozzarella, rokfort, gouda - a lényeg, hogy ne sajnáljátok belőle. Gyorsan főzni kell egy egyszerű puliszkát, megtűzdelni sajttal és bedobni a sütőbe: készen is van az ebéd.

keksajtos_puliszka_1.jpg

Fotók: Só&Bors/Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3214566126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása