Nagybátyám mutatott rá arra, hogy nem csak rántott csirke és csirkepörkölt létezik a világon - ezerféleképpen el lehet készíteni ezt a nagyszerű alapanyagot, de kétség kívül az egyik legjobb módja a cacciatore.
A recept eredetileg Jamie Olivertől származik, de nagybátyám több dolgot is megváltoztatott, például a fűszerezést - a kakukkfű és a rozmaring párosától lesz mind az illata, mind az íze tökéletes ennek az ételnek.
Egy elég időigényes receptről van szó, de ez ne riasszon el senkit - a gáztűzhelyen nem tölt sok időt az étel, ugyanis a munka nagy részét a sütő végzi. Azonban fontos, hogy a cacciatore-t főzni és sütni is kell - a gáztűzhelyen előkészítjük, megdinszteljük, megpároljuk az alapanyagokat, a sütőben pedig a felére redukáljuk a szószt, hogy az ízek összeérjenek.
Lényeges eleme ennek az ételnek a fűszerezés, azon belül pedig az, hogy friss fűszereket használjunk. A közelében sem lesz a végeredmény az eredetinek, ha szárított kakukkfüvet és rozmaringot teszünk bele. A krumplit sem szabad kihagyni a cacciatore-ból, de használhatunk helyette édesburgonyát vagy cukkinit is. Legalább ilyen fontos a póréhagyma is, ami édeskés ízt kölcsönöz az egész ételnek.
Ehhez az ételhez mindenképpen szükség van egy tűzálló tálra, ebben fog ugyanis készre sülni a cacciatore. A legjobb a római tál, de ha van olyan vasedényünk, amit sütőben is lehet használni, az is tökéletes, hiszen akkor a gáztűzhelyen is főzhetünk abban, és nem kell a sütés előtt átönteni az ételt az agyagedénybe.
Fotó: Sági Zsófia/ Só&Bors