A gesztenye nálunk leginkább édesen, sőt, szinte kizárólag püré formájában ismert, pedig sósan talán még finomabb. A legnagyobb kihívás ehhez megtalálni a használható alapanyagot, utána már karikacsapás az egész.
Annyira régóta létező dolog a gesztenye sós felhasználása, hogy állítólag Mátyás király egyik kedvenc étele is egy sós, gesztenyés étel volt, a gesztenyével töltött pulyka. Ma itthon olyan ritkán használjuk sós ételekhez ezt az alapanyagot, hogy nehéz azt felhasználható, natúr formában megtalálni - a legtöbb helyen csak az édesített, fagyasztott kiszerelés elérhető.
A héjas gesztenye elkészítése elképesztő macera, ezért a legjobb megoldás, ha vákuumozott, pucolt, főtt gesztenyét keresünk. Egyre több szupermarket polcán megtalálható már szerencsére.
A gesztenye ízét szuperül kiemelik a leveszöldségek, ezért mindből tettem a krémleves alapjához egy keveset. Hagymából szerintem a póré illik bele, de másfélével is elkészíthető, ha éppen nincs ilyen otthon. Levesbetét ügyében maradhatunk az édeskés vonalon és feladhatjuk pirított mandulával, dióval, de hangsúlyozhatjuk a leves sós oldalát egy kis pirított sonkával.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors