A gesztenye nem csak desszertnek jó: selymes krémlevest főztünk belőle

Ács Bori 2019. január 13.

A gesztenye nálunk leginkább édesen, sőt, szinte kizárólag püré formájában ismert, pedig sósan talán még finomabb. A legnagyobb kihívás ehhez megtalálni a használható alapanyagot, utána már karikacsapás az egész.

Annyira régóta létező dolog a gesztenye sós felhasználása, hogy állítólag Mátyás király egyik kedvenc étele is egy sós, gesztenyés étel volt, a gesztenyével töltött pulyka. Ma itthon olyan ritkán használjuk sós ételekhez ezt az alapanyagot, hogy nehéz azt felhasználható, natúr formában megtalálni - a legtöbb helyen csak az édesített, fagyasztott kiszerelés elérhető.

A héjas gesztenye elkészítése elképesztő macera, ezért a legjobb megoldás, ha vákuumozott, pucolt, főtt gesztenyét keresünk. Egyre több szupermarket polcán megtalálható már szerencsére.

dsc_3930.jpg

A gesztenye ízét szuperül kiemelik a leveszöldségek, ezért mindből tettem a krémleves alapjához egy keveset. Hagymából szerintem a póré illik bele, de másfélével is elkészíthető, ha éppen nincs ilyen otthon. Levesbetét ügyében maradhatunk az édeskés vonalon és feladhatjuk pirított mandulával, dióval, de hangsúlyozhatjuk a leves sós oldalát egy kis pirított sonkával. 

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8514474048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása