A tojást minden formájában szeretjük, de a legelegánsabb alakja mégiscsak a francia omlett. Ez a palacsintaformájú rántotta elképesztően jól néz ki, mégsem nagy ördöngősség összerakni.
Julia Childot talán már nem csak az ismeri, aki a Julie és Julia című filmet látta és szerette. Ő volt az egyik legnagyobb tévés szakács személyiség valaha. Egyedi beszédstílusa és hanyag, nyugodt eleganciája egyszerűen utánozhatatlan. A célja az volt, hogy megtanítsa az amerikaiakat főzni, méghozzá a francia konyha alapjain keresztül, Nem csak receptjei és a szakácskönyve zseniális, de a főzőműsora is az volt.
Aki szeret főzni, annak érdemes egyszerűen csak nézni a régi műsorait: rengeteget lehet tőle tanulni alapanyagokról, technikákról, és ami a fő: kulcsmozdulatokról. A legjobban azt szeretem benne, ahogyan mozog a konyhában.
Az omlett pedig éppen az az étel, amit csupán néhány mozdulat különböztet meg a rántottától. Itt nem keverni kell a tojást, miközben sül, hanem óvatosan, egyben megsütni - hasonlóképpen, mint a palacsintát. A töltelék lehet sima, sajtos, sonkás, gombás, zöldséges, bármilyen - ez az egyik legjobb reggeli a világon.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors