Gyógyhatású ételek, amiket anyukánk készít, ha megbetegszünk - Házi csodaszerek

Ács Bori 2018. december 26.

Mindenki anyukájának van egy tuti receptje, amit, ha a gyerekek betegek lesznek, azonnal elkészít: ez a szertartás még annál is fontosabb, mint az orvos és a gyógyszertár, és valószínűleg hatékonyabb is.

Nálunk ilyen csodaszer volt a húsleves: amint valakin megjelentek a nátha vagy az influenza első tünetei, már fenn is volt a leves a tűzhelyen. Én néha tényleg úgy éreztem, hogy megmenti az életemet, hiszen csillapítja a torokfájást, kitisztítja az eldugult orrot és pótolja az elvesztett folyadékot is. A húsleves nem csak az én családomban gyógyszer, angolul például penicillin néven fut a csirkeleves, tehát konkrétan antibiotikumnak hívják, és ezen egyáltalán nem vagyok meglepődve. Persze mindenféle kutatások is igyekeznek alátámasztani a húsleves vírusölő, gyulladáscsökkentő hatásait, bár úgy tűnik, ezeket a funkciókat nem csak a húsleves, de akármilyen forró folyadék betöltheti.

Nyuszi csemege

A másik ilyen gyógyétel nálunk az úgynevezett nyuszi csemege volt, ezt kifejezetten náthára készítette anyukám. Reszelt répa, alma, citrom és méz keveréke, ami egyrészt tényleg hatékonyan lemarta a torkunkról a fájdalmat, másrészt kicsit felfrissítette a fájó, zúgó fejünket. A legsúlyosabb influenza időszakokban preventív céllal is bevetette, mint megelőző vitaminbombát.

gyogyito_etel.jpg

Pépek

Sok családban számít gyógyító ételnek minden, ami pépes. Ennek az az oka, hogy ilyenkor gyakran nincs étvágya betegnek, az őt ápoló viszont úgy érzi, muszáj megetetnie valamivel, ezért minden kompromisszumba belemegy, csak hogy belédiktáljon valamit. Mivel a torokfájás és a rossz közérzet sem kedvez az étvágynak, valami olyat kell kitalálni, amit biztosan szeret a beteg. Nem reprezentatív felmérésem alapján a következő nyammogható állagú ételek készülnek ápolási célból:

  • Zabkása almával - tápláló és finom, én bármikor szívesen eszem, de betegen különösen jót tesz, hiszen minden benne van, amire szüksége lehet a szervezetnek a szénhidráttól a fehérjéig.
  • Túró, tejföl, cukor és tojás keveréke. Ez egy igazi tápanyagbomba legyengült szervezetnek, nyilvánvalóan semmiféle bizonyított gyógyhatása nincs, de a lelket egészen biztosan karban tartja.
  • Tejbegríz - ugyanabból az okból praktikus, amiért a kása: meleg, tápláló, és nem létezik olyan rossz közérzet, amiben az ember nemet tudna mondani egy tál forró, gőzölgő, kakaós tejbegrízre.

gyogyito_etel2.jpg

Fokhagyma mézzel

Még soha nem voltam olyan rosszul, hogy be mertem volna vállalni ezt a kombinációt, de több barátom is esküszik rá, hogy hatékony - főleg nagymamák irányából származó gyógymód. Néhány gerezd fokhagymát össze kell törni, mézzel elkeverni, és megenni. Vitamin, antibiotikum és elképesztő erejű tisztító hatás, mindez állítólag megvan ebben a keverékben.

TLC és placebo

A Huffington Post cikke számol be egy kutatásról, ami a TLC faktor hatékonyságának fontosságára hívja fel a figyelmet. Ha betegek vagyunk és elesettek, hihetetlenül jól tud esni, ha valaki nyüzsög körülöttünk és gondoskodik rólunk, teljesen mindegy, hogy gyerekek vagyunk vagy felnőttek. Ez a cikkben megnyilatkozó kutató szerint nem számít placebo hatásnak: a szeretet ténylegesen gyógyhatású.

 Fotók: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9914363813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása