A piskótát könnyű elszúrni, de nem szabad pánikba esni, ha így történik: van megoldás, és végül mégis süti, sőt, akár torta kerülhet az asztalra, némi fondorlatossággal.
Nagyon egyszerűnek tűnik, de jó piskótát sütni távolról sem könnyű. Előfordulhat, hogy nem lesz elég magas, vagy beesik a közepe, esetleg, mint más sütiknek is néha, megég az alja. Természetesen az ilyesmi, Murphy, hogy olyankor következik be, ha nincs már idő vagy lehetőség elölről kezdeni a sütést, de a sütire mégis szükség van, mert jönnek a vendégek, vagy épp van egy szülinapos, akit tortával leptünk volna meg.
Semmi pánik, nincs minden veszve! Ha a piskóta odaégett, éles, hosszú pengéjű késsel óvatosan, vékony rétegben vágd le a megégett részeket az aljáról. Ha ferde lett vagy horpadt, az sem baj, csak arra figyelj, hogy át legyen sülve. A többi megoldható. Három ötletet is mutatok.
Ünnepi rumos torta
Az első tippem akkor lehet jó gondolat, ha szülinapos számára készült volna a torta, és már nincs idő más megoldást keresni. Vegyél elő egy kisebb, lecsatolható peremű tortaformát, és pakolj rumba - vagy aromába - mártott háztartási kekszet az aljára. Ez kicsit előre megpuhítja majd a kekszeket, a további puhítás a rá kerülő massza feladata lesz. A résekbe is tördelj darabokat, hogy ne legyenek nagy hézagok. Az elrontott tésztából, kakaóporbóból, lekvárból, tejből és rumból lesz a massza, a süti tetejére pedig a rózsaszín ételszínezékkel készült cukormáz kerül.
Diós-kakaós golyócskák, akár a gyerekekkel is elkészíthető
Amennyiben nem tortára van szükséged, a piskótát másként is megmentheted. Ugyancsak szedd azt apróra, majd némi tejjel és vaníliás cukorral keverve gyúrj masszát. Tegyél a masszába darált diót is, és még annyi tejet, hogy jól formázható, de mégse ragacsos legyen. Formázz belőle golyókat, melyek közepére egy-egy negyed dió kerüljön. Végül forgasd a golyókat sötét kakaóporba.
Örök klasszikus, a kókuszgolyó
Ha szereted a kókuszgolyót, jobbat nem is kívánhatnál, minthogy az elrontott piskótád így reinkarnálódjon. Készíts keveréket a tördelt piskóta, sötét kakaópor, tej, rum vagy rumaroma, kókuszreszelék és baracklekvár összetevőkből. Formázz golyócskákat, és forgasd őket kókuszreszelékbe. Kész is vagy, és senki nem mondaná meg, hogy ma volt olyan pillanat, amikor bepánikoltál a konyhában.