Nagyon szeretem a marcipánt, ebből kifolyólag imádok minden olyan sütit, desszertet, amiben benne van. A marcipános stollenre Németországban bukkantam rá először, ott tényleg minden boltban árulják, de azóta már itthon is egyre több helyen kapható - és ami még fontosabb, hogy otthon is elkészíthető.
A marcipános stollen nagyon hasonlít a gyümölcskenyérre, csak kicsit édesebb és - mint ahogyan a neve is mutatja - marcipánnal egészül ki. Azért praktikus ez a sütemény karácsonyra, mert magas gyümölcs- és cukortartalma miatt sokáig eláll, akár hetekkel később is fogyasztható, az íze viszont semmit sem változik.
Az eredeti stollen receptje Drezda városához kötődik, nem véletlen, hogy a németeknél népszerű igazán ez a sütemény. Állítólag az alakja - ovális forma fehér cukorba hempergetve - a bepólyázott Jézuskát formázza meg. Eredetileg a neve is christstollen, vagyis krisztuskalács, ez az elnevezés azonban az évek alatt kikopott, lerövidült.
A marcipános stollen alapja sűrű kelt tészta, amibe mazsola, kandírozott citrom- és narancshéj, illetve marcipán kerül. De nem csak marcipános verzió létezik, van mandulás, diós, mákos, vajas változat is a németeknél. A diós vagy mákos stollen olyan Németországban, mint itthon a bejgli, nem hiányozhat egyik sem az ünnepi asztalról. A legnépszerűbb mégis a marcipános verzió, ha elkészíted ezt a receptet, rögtön rá fogsz jönni, hogy miért.