Nagymamám zserbójának nincsen párja, így készíti évek óta

Sági Zsófia 2018. december 19.

Mamám minden ünnepi alkalomra elkészíti a tökéletes zserbóját: legyen szó szülinapról, névnapról vagy karácsonyról, de utóbbinál évek óta kötelező elem. Nálunk tényleg nincs karácsony zserbó nélkül.

A recept így tökéletes, ahogyan van, egyetlen pontját sem érdemes megváltoztatni. Mégis van két apró dolog, amellyel már mamám is megreformálta a receptjét, bár végül mindig visszatértünk az eredetihez.

zserbomama.jpg

Az egyik a lekvár. A zserbóba baracklekvár való, ez nem vitás, de kíváncsiságképpen - meg mert rábeszéltem mamát - próbáltuk már málnával és szilvával is. Isteni finom volt az a két verzió is, úgyhogy ha éppen elfogyott a lefőzött baracklekvárunk, akkor se essünk kétségbe, meg lehet csinálni más fajtával is.

A másik dolog a kakaómáz. Ezt mindig mama főzi meg cukorból és kakaóból, de ha nincsen ehhez kedvünk, vagy van otthon felesleges táblás csokoládénk - ami nálunk sosem fordult még elő -, akkor természetesen olvasztott csokival is bevonhatjuk.

A zserbó egy időigényes recept, foglalkozni kell a tésztával, pihentetni, nyújtani, pihentetni - ebben a sorrendben. Azonban minden egyes ráfordított másodperc megéri, mert egy valódi házi, különlegesen finom és nagy adag sütemény készül belőle. 

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6214425810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása