Három zseniális, extra gyors recept, amelyek tökéletesek zöldségek és sült húsok mellé, de hamburgerbe vagy pitába is jól illenek. 5 perc alatt elkészíthetők, úgyhogy nem érdemes habozni!
Joghurtos-fokhagymás szósz, majonéz alapú és sajtos: a nagy vendégvárós időszakban kész áldás néhány mártogatósnak is beillő kence, amihez elég finom kenyeret venni, vagy zöldségeket hasábolni.
Fokhagymás-joghurtos szósz
A három közül talán ez a recept a legegyszerűbb, csak 3-4 hozzávalóra van szükségünk hozzá. Ha szeretjük a jó fokhagymás dolgokat, akkor megemelhetjük a receptben leírt mennyiséget, de ha kicsit lágyabb végeredményt szeretnénk elérni, akkor ez így éppen tökéletes. Jól illik ehhez a szószhoz bármilyen zöldfűszer, ha van a kezünk ügyében valamilyen friss zöld, akkor azt is vágjuk bele. Frissen őrölt borssal a legfinomabb.
Koktélmártás
Ez a szósz egy kicsit töményebb, mint az előző, kisebb mennyiség is elég belőle a zöldség vagy hús mellé. Leggyakrabban koktélrák mellé kínálják, innen kapta a nevét is, de szerintem mindenhez nagyon jól passzol. Ha túl töménynek érezzük a mártást, akkor egy kis joghurt vagy tejföl hozzáadásával lágyíthatjuk az ízeket. Mivel a szósz legnagyobb részét a majonéz teszi ki, ezért érdemes lehet házi készítésűt használni belőle olaj, tojássárgája, só, cukor, mustár és citromlé kikeverésével.
Sajtmártás
Ezt a szószt egy picit főzni is kell, de így is maximum 5 perccel telik több időbe, mint a másik kettő. Ha mártogatósnak szeretnénk készíteni, akkor főzzük kicsit tovább a mártást, hogy minél jobban besűrűsödjön, ha viszont hígabb szószt szeretnénk, akkor a főzés végén öntsük még fel egy kis tejszínnel vagy tejjel. Ebbe a mártásba is jól illenek a zöldfűszerek, főként a petrezselyem vagy a snidling.
Fotók: Shutterstock