Három szuper, ízgazdag mártás zöldség vagy sült hús mellé

Sági Zsófia 2018. december 7.

Három zseniális, extra gyors recept, amelyek tökéletesek zöldségek és sült húsok mellé, de hamburgerbe vagy pitába is jól illenek. 5 perc alatt elkészíthetők, úgyhogy nem érdemes habozni!

Joghurtos-fokhagymás szósz, majonéz alapú és sajtos: a nagy vendégvárós időszakban kész áldás néhány mártogatósnak is beillő kence, amihez elég finom kenyeret venni, vagy zöldségeket hasábolni.

koktelszosz.jpg

Fokhagymás-joghurtos szósz

A három közül talán ez a recept a legegyszerűbb, csak 3-4 hozzávalóra van szükségünk hozzá. Ha szeretjük a jó fokhagymás dolgokat, akkor megemelhetjük a receptben leírt mennyiséget, de ha kicsit lágyabb végeredményt szeretnénk elérni, akkor ez így éppen tökéletes. Jól illik ehhez a szószhoz bármilyen zöldfűszer, ha van a kezünk ügyében valamilyen friss zöld, akkor azt is vágjuk bele. Frissen őrölt borssal a legfinomabb. 

Koktélmártás 

Ez a szósz egy kicsit töményebb, mint az előző, kisebb mennyiség is elég belőle a zöldség vagy hús mellé. Leggyakrabban koktélrák mellé kínálják, innen kapta a nevét is, de szerintem mindenhez nagyon jól passzol. Ha túl töménynek érezzük a mártást, akkor egy kis joghurt vagy tejföl hozzáadásával lágyíthatjuk az ízeket. Mivel a szósz legnagyobb részét a majonéz teszi ki, ezért érdemes lehet házi készítésűt használni belőle olaj, tojássárgája, só, cukor, mustár és citromlé kikeverésével. 

Sajtmártás 

Ezt a szószt egy picit főzni is kell, de így is maximum 5 perccel telik több időbe, mint a másik kettő. Ha mártogatósnak szeretnénk készíteni, akkor főzzük kicsit tovább a mártást, hogy minél jobban besűrűsödjön, ha viszont hígabb szószt szeretnénk, akkor a főzés végén öntsük még fel egy kis tejszínnel vagy tejjel. Ebbe a mártásba is jól illenek a zöldfűszerek, főként a petrezselyem vagy a snidling. 

Fotók: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8014400072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása