Mézes bőrradír és tojássampon: mi mindent használhatsz a konyhából?

Sági Zsófia 2018. november 24.

Otthon is megtalálható egyszerű alapanyagokból szuper kozmetikumokat tudunk készíteni, amelyek teljesen biok és sokszor hatásosabbak is, mint a boltban kapható méregdrága változataik. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki ezeket ti is! 

Bőrradírokról és samponokról lesz szó ebben a cikkben, ezeket lehet a legegyszerűbben elkészíteni otthoni körülmények között és nem igényelnek 2-3 hozzávalónál többet. 

Bőrradírok

A bőrradírok alapját legtöbbször a méz és/vagy a cukor képezi. A méz antibakteriális, bőrnyugtató hatású, fertőtlenít, leviszi a gyulladást. A cukor, mivel nagy szemcsékből áll, eltávolítja a bőrről az elhalt hámsejteket. A cukrot helyettesíthetjük nagyobb szemű sóval is, de az jobban szárítja a bőrt. Mézből is érdemes kristályosat használni, szemcséi jól tisztítják az arcbőrt. Ha nagyon folyékony a mézünk, valószínűleg több cukorra lesz szükségünk mellé. Az elkészült bőrradírt lezárható üvegben és hűtőben tároljuk. 

Mézes bőrradírok:

Mézes-kávés bőrradír:

Ehhez a recepthez kávézaccra, mézre és cukorra van szükségünk, illetve, ha szeretnénk, hogy egy kicsit krémesebb, könnyebben kenhető masszánk legyen, akkor mehet bele olívaolaj is. Szinte mindegy, hogy melyik hozzávalóból mennyit használunk, de talán az 1-1-1 arány a legjobb. A kávé antioxidáns tartalma miatt kisimítja a ráncokat, megelőzi a bőr öregedését és felpezsdíti a vérkeringést. 

Kókuszos-mézes bőrradír:

Ha szeretnénk egy kicsit kellemesebb illatú és állagú krémet készíteni, akkor a mézhez kókuszreszeléket és mandulaolajat keverjünk. A mandulaolaj szuperül hidratálja a bőrt, a kókuszreszelék pedig leszedi az elhalt hámsejteket, miközben isteni illatot varázsol a fürdőszobába. 

mezes-borradir.jpg

Cukros bőrradírok:

Cukros-olajos bőrradír:

Ez az alaprecept, ami tetszőlegesen variálható. A cukrot keverjük ki valamilyen növényi olajjal - olíva, kókusz stb. - 2:1 arányban a cukor javára. Nagyon szépen leszedi az elhalt hámsejteket és közben hidratálja a bőrt is. Ha vágunk bele uborkadarabokat is, extra ápolást nyújt a száraz arcbőr számára. 

Zöld teás bőrradír:

A zöld tea tele van antioxidánssal, ezért fogyasztása erősen ajánlott, de nemcsak belsőleg történő használata tesz jót a szervezetnek, külsőleg is csodákra képes. Egyszerűen az aprított zöld teát keverjük bele cukorba és mézbe, hogy a legjobb hatást érjük el. Nem csak a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket fogja eltávolítani, de a zöld tea a gyulladást is leviszi. 

Samponok

Bármelyik sampont is készítjük el, szükségünk lesz illóolajokra, amelyek nemcsak a kellemes illatról gondoskodnak, hanem a hajnak is jót tesznek. Korpás hajra a teafa- vagy eukaliptusz-illóolajat, zsíros hajra cédrus-, bergamott- vagy citromolajat, töredezett, száraz hajra rózsafát, ylang-ylangot vagy levendulát, normál hajtípusra kakukkfüvet vagy kamillát, hajhullás csökkentésére a rozmaringot ajánljuk. 

illoolajok.jpg

Tojássampon:

A tojássárgája természetes emulgeáló anyag, az olaj és a víz összetevői keverednek benne, ezért jól leszedi a hajról a koszt és a zsiradékot. Válasszuk szét a tojásokat, a tojássárgájához adjunk hozzá a világos hajúak esetében citromlevet, a sötét hajúak esetében almaecetet. A tojásfehérjét verjük fel habbá, majd keverjük bele a sárgájába. Ez az alap, ezt így is rátehetjük a hajunkra, de ha teszünk még bele illóolajat, akkor az még sokat javíthat a hajunk állapotán. Tojássampon használata után érdemes kamillateával leöblíteni a hajunkat.

Szódabikarbónás sampon: 

A szódabikarbóna a hajhullás csökkentésében és a haj növekedésében lehet segítségünkre, illetve lúgos kémhatásának köszönhetően feloldja a fejbőrön található szennyeződéseket, köztük a korpát is. Lúgossága viszont káros lehet a hajszerkezetre, ezért szükség van öblítésre is. 2-3 evőkanál szódabikarbónát keverjünk ki annyi vízzel, hogy paszta állagú legyen. Ezt jól masszírozzuk bele a fejbőrbe, hagyjuk rajta 1-2 percig, majd öblítsük le. Készítsük el az öblítéshez a mixet: egy rész citromlevet öntsünk fel négy rész vízzel, majd adjuk hozzá az illóolajat is - hajtípusunknak megfelelően. Rázzuk jól össze a keveréket, öblítsük át vele a hajunkat, majd alaposan mossuk ki.

Fotók: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7914371987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása