Egy jó sűrű, forró, csípős levesnél nincs jobb gyógyír. Ha ti is minden nap átfagyva értek haza, akkor álljatok neki ennek a kínai levesnek, átmelegít egy perc alatt és a megfázást is elmulasztja.
A csípős-savanyú leves mindennel együtt 20 perc alatt van kész. Az előkészületek sem tartanak tovább 5 percnél, főzni pedig bőven elég egy negyed órát. Ráadásul szabadon variálható a recept, ha extra savanyút szeretnénk, tegyünk bele több rizsecetet, ha extra csípőset, több chiliszószt, ha vegetáriánus verziót, akkor tofuval készítsük, ha pedig húsosat, akkor disznóhússal.
A recept alapjáraton tofuval készül, de ha a húsos változat mellett döntünk, akkor a tofu helyett fél kg előre megfőzött disznóhúst tegyünk a levesbe: ez lehet darált hús, vékony szeletekre vágott sertéskaraj vagy szűzpecsenye. A gomba fajtája is hasonlóképpen variálható, eredetileg siitake gombával készül, de tökéletesen működik csiperke- vagy laskagombával is.
Fekete bors helyett fehér borsot is használhatunk. Egy kicsit különlegesebb lesz az ízélmény, de vigyázzunk, mert a fehér bors teljesen máshogyan működik, mint a fekete, kevesebb is elég belőle és az íze is intenzívebb lesz. Alaplének pedig vagy csirkehúslevest vagy zöldséglevest használjunk, attól függően, hogy a vegetáriánus vagy a húsos verziót készítjük.
Fotó: Shutterstock