Az olasz "pasta pronto" intézménye a rohanó ember legkedvesebb barátja: ezek azok a tészták, amelyekhez nem kell több idő, mint amennyi alatt maga a tészta megfő. A carbonara ezek közül a leghíresebb, pedig van még jó pár, ami nélkül nem érdemes élni.
Amikor nincs otthon semmi, csak éhesen, fáradtan hazaesünk vacsorára vagy ebédre, ezt a tésztát minden más gyors megoldásnál, még egy szendvicsnél is egyszerűbb összerakni. Tészta és sajt - ez a két alapanyag még egy ritkán főző konyhájában is mindig megtalálható. Ha az a sajt pedig pecorino vagy grana padano, már ott is vagyunk a cél közelében, illetve pontosan tíz percre tőle.
A trükk egyszerű: a tészta forró főzővizével elkeveredett sajtból sima, selymes, gazdag sajtmártás lesz. A bors már csak kiegészítő, tulajdonképp akár elhagyható is lehetne. Az olasz kemény érlelt sajtoknak, különösen a juhtejből készült pecorinonak, amelyre itt szükségünk lesz, annyira gazdag, összetett, édes-sós-csípős íze van, hogy semmi más nem kell mellé.
Egyszerű, de mégis oda kell figyelni néhány dologra: a sajtot már azelőtt elő kell venni a hűtőből, hogy elkezdenénk a tésztát főzni, a főzővizet pedig kissé le kell hűteni, mielőtt a sajthoz adjuk. Ha túl nagy a hőmérséklet különbség, összeugorhat a sajt.
Fotó: Ács Bori