Vannak zöldségek, amelyeket senki sem tesz a kosarába, pedig kéne

Ács Bori 2018. november 1.

Most, hogy már mindent lehet mindig kapni, eper, málna és dinnye is van egész évben, hajlamosak vagyunk a nem szezonális, távolról érkezett termékeket választani, pedig ez sok szempontból szerencsétlen döntés.

Berohanok a boltba, és gyorsan veszek valamit: mit választok? Paradicsomot, kígyó uborkát, mert azt szoktam meg. Nem, ennek véget kell vetni, olyan ételeket kell ennünk, legalábbis zömmel olyanokat, amiknek szezonja van, amelyek nem utaztak földrészeken át. Mert ezek a zöldségek és gyümölcsök a legtáplálóbbak, bennük van a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

Az “egyél helyit, egyél szezonálisat” mozgalom nagy hatással volt a közvetlen életünkre is. Sokkal jobban odafigyelek rá, hogy ha lehet, inkább azokat a terményeket vásároljam meg, amelyeket itthon, a közelben termesztettek és szezonjuk van. Ez a döntés gyakran kíván meg nagyobb kreativitást: mit csináljak, mit főzzek a kelből, brokkoliból és főleg olyasmiből, amit tényleg nagyon ritkán eszem, vagy ettem ezidáig, például fekete retekből vagy zellerből?

teli_zoldsegek.jpg

Most olyan zöldségekről, gyümölcsökről lesz szó, amelyeket talán a legritkábban teszünk a kosárba, pedig sokkal több bennük a lehetőség, mint azt elsőre gondolnánk. Mivel ezeket a zöldségeket leginkább azért mellőzzük a legtöbben, mert nem tudjuk hirtelen, mit is készíthetnénk belőlük, alább gyűjtöttem össze azokat az ötleteket, amik segíthetnek.

Birsalma

Sütőben, alufóliába csomagolva sütve, főzve kompótnak vagy előfőzve, majd süteményben is különleges, fanyar ízt ad az ételeknek. Krémleveseket is fel lehet dobni vele, jól megy a zellerhez és a sütőtökhöz is.

Brokkoli

Nem csak krémlevesnek szuper, de sütőben sütve, ressre párolva is finom valamilyen szósszal és sajttal, de csőben sütve is nagyon szeretjük.

Fejes káposzta

A fejes káposzta mellőzött étel, ami pedig nem csak csalamádénak vagy savanyítva finom. Káposztás tésztából például nálunk bármennyit be tud fogadni mindenki, de az amerikai káposztasaláta is nagyon menő.

Fekete retek

Ez volt számomra a legnagyobb felfedezés: egy teljesen népszerűtlen zöldség, pedig nagyon izgalmas íze van. Valahová a retek és a torma közé tenném, mert kicsit csíp, de nagyon finom. Pucolva, reszelve, besózva kell enni, de el lehet keverni egy kis tejföllel, túróval vagy mindkettővel, így kissé tompább lesz a csípőssége. Nagyon egészséges zöldség, igazi téli méregtelenítő, állítólag nátha ellen is hatásos.

Karfiol, kelbimbó

A karfiol és a kelbimbó is azóta lett népszerűbb a családban, mióta megsütöm. Sokkal intenzívebb, mélyebb, édes lesz az ízük ezzel a módszerrel. A kelbimbót sokan nem szeretik, mert van egy enyhe kesernyés mellékíze, de sütve még nekik is érdemes kipróbálni, mert éppen különcsége teszi szeretni valóvá.

Gyökérfélék

A répa és a zeller sem csak a húslevesbe való. Lehet belőlük krémleves, reszelve saláta, tepsiben sütve, fűszeresen hús mellé sokkal izgalmasabb köret, mint a krumpli. A cékla szerencsére pár éve újra népszerű lett, mély, földes ízét leginkább szintén sütve szeretjük.

A sütőtökről már annyit áradoztunk, hogy a benne rejlő lehetőségeket felsorolni is nehéz, hiszen szinte mindenhez imádjuk: levesbe, sütve, rizottóba, csirkéhez, és így tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1114319455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása