Miért kennek mindenre margarint a menzán? Nem csak az a baj vele, hogy nem finom

Ács Bori 2018. október 17.

A fiam utálja a margarint, sosem evett ilyesmit itthon, és már az ovikezdés is rázós volt emiatt. Margarin volt a kenyéren, a zsömlén, a reggelin és az uzsonnán. Ott viszont még arany élete volt, és mindig sikerült megfűznie egy-egy dadust, hogy adjanak neki üres, kenetlen péksüteményeket.

Az iskolakezdés legnagyobb traumája viszont a legkevésbé sem kedves konyhás néni volt. Akit már nem sikerült elcsábítania az én fiam mackószemeinek, és bizony nem ad margarin nélkül ki a kezei közül semmit. Így történt, hogy beálltam a félálomban tízórait gyártó anyukák sorába, és közben akárhogy is próbálkozom, nem és nem értem, miért nem lehet már elfelejteni ezt az elképesztően rossz minőségű élelmiszeripari terméket? Még mindig nem jutott el mindenkihez, hogy semmiféle előnnyel nem rendelkezik a vajjal szemben?

A margarin nem jó ízű

Kezdjük ott, hogy a margarin nem finom. Rossz az íze, kellemetlen az illata, olajos az állaga. Süteményben, pogácsában, pékáruban is messziről kiszúrom, de kenyérre kenve, töményen borsódzik tőle a hátam is. Gyerekkorunkban persze megszoktuk, mert nem volt más, és tulajdonképpen mindent meg lehet szokni. Akkoriban azt is gondolták anyáink, nagyanyáink, hogy a margarin egészségesebb a vajnál, nem emeli meg a koleszterinszintet, jót tesz a szívnek, és így tovább. Ezeket az érveket már többször, többen lerombolták, de vegyük át őket újra.

vajaskenyer.jpg

A kulcskérdés a koleszterin

A kulcskérdés a koleszterin: a margarinban nincs, a vajban van, a margarinban viszont, ha nem jófélét választunk, sok transzzsírsav található, ami pedig ugyancsak káros az egészségre. Az újabb, drágább margarinokban ezeket a rossz zsírokat már csökkentették, de minek választana valaki drága margarint, ha majdnem annyiért már finom vajat is kaphat? Máskülönben pedig a napi összkoleszterin bevitel a fontos: ha sok belsőséget, vagy más koleszterindús ételt ettünk, aznap hagyjuk a vastag vajjal megkent kenyeret, ha viszont máskülönben zöldségen és csirkemellen éltünk, akkor jöhet, a mérték a fontos - mondja a dietetikus.

A vaj finom

A vaj finom kenyéren, csodálatos süteményben, de minden, amihez keverünk egy kicsit, amihez adunk főzéskor, csodálatos ízű, állagú, habos, krémes, ízes lesz. Mindezért még meghalni is érdemes lenne, pláne, hogy nem kell. A vajban ugyanis rengeteg vitamin van, E-K-A-és D-vitamin, továbbá olyan zsírok, amelyek segítik a bélhámsejtek egészségének karban tartását. Antioxidánsok is vannak benne és omega 3 zsírsav. A gasztrobiológusok és dietetikusok által vezetett Napi Táptudás blog itt a kókuszzsírral összevetve találja úgy, hogy az semmivel sem egészségesebb a vajnál (Cserébe sokkal rosszabb ízű-és állagú). A margarinokhoz is adnak vitaminokat, tehát ismét ugyanott vagyunk: a különbség egészségügyi szempontból nem jelentős.

Nem károsabb

A vaj tehát - mértékkel - nem rosszabb a margarinnál, amennyiben csak az egészségügyi szempontokat vesszük figyelembe. Élvezeti értékét tekintve pedig összehasonlíthatatlan. Nem beszélve arról, hogy nem is a vaj lenne az egyetlen alternatíva, hiszen (nem túl sós, nem műanyagos) sajtkrémeket, túrókrémet, tejfölt is lehetne kenni a kenyérre, és akkor beszélni sem kéne a koleszterinről, mégis ehető ételt kapnának a gyerekek reggelire.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8814302711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása