Ezeket az ételeket inkább ne mikrózd: felrobbannak, megpuhulnak, gusztustalanok lesznek

Sőt, van, amelyik meg is mérgezhet

Belsőolga 2018. október 6.

A mikrohullámú sütő az istenek ajándéka. Akinek van, nemcsak, hogy pillanatok alatt fel tud melegíteni dolgokat, de mosogatni is sokkal kevesebbet kell utána, mivel egyenesen abban a tányérban vagy a bögrében melegíthetjük meg az ételünket vagy italunkat, amiből utána elfogyasztjuk. Kivéve persze, ha aranyozott a széle, de hát egyikünk sem a Buckingham palotában született, nyilván. Nem mintha ott szempont lenne a mikrózás.

Vannak azonban ételek, amiket egyáltalán nem tanácsos mikróban melegíteni. Nemcsak azért, mert a minőségük jelentős csökkenésen eshet át (gusztustalanok lesznek tőle, na), hanem mert további alattomos veszélyek is leselkedhetnek ránk, amikre nem is gondolnánk.

Főtt tojás

Bármilyen kézenfekvő is lehet, hogy a főtt tojást, miután egyet éjszakázott a hűtőben, mikróban melegítsd fel, ne tedd! Főzés közben ugyanis valamennyi víz belekerül a tojásba, ami mikrózás közben forráspontig hevülhet, a tojás pedig egyszerűen felrobban. Sokkal tovább tart ezután kitakarítani a mikrót, mint vizet forralni, és tíz percig hagyni állni benne a tojásokat, hogy szépen, lassan és kíméletesen, maguktól felmelegedjenek.

fott_tojas.jpg

Fotó: Shutterstock

Csirke és más szárnyashús

A szárnyashús lassan a nyugati világ fugujává változik, a hisztéria legalább akkora már körülötte a szalmonellafertőzés veszélye miatt. Mi sem bagatellizálnánk ugyanakkor a veszélyt, igen, a csirkétől tényleg lehet szalmonellát kapni, főleg akkor, ha nem hőkezeljük rendesen a húst. A mikrózás nem számít rendes hőkezelésnek.

A szárnyashúsból készült ételek melegítésekor különösen fontos, hogy alaposan felforraljuk az ennivalónkat. Ezt sütőben vagy a tűzhelyen, fazékban biztonságosan meg is tudjuk tenni, a mikrós melegítés azonban, kutatások szerint egyáltalán nem véd a gonosz baktériumoktól.

Pizza

Nos, a pizza mikróban melegítésének ugyan semmiféle egészségügyi kockázata nincs, egyszerűen csak gusztustalanná válik tőle. A ropogós szélek megszottyadnak, olyanok lesznek, mint a gumi, belül pedig egyszerűen hideg marad - ha valaki egy kicsit is tiszteli a testét és az ételét, nem tesz ilyesmit.

pizza_2.jpg

Fotó: Shutterstock

A tökéletes módszer a pizza újramelegítésére az, hogy felmelegítjük a sütőt maximum hőfokra, és benn hagyunk egy sütőlapot. Amikor a tepsi már füstöl a melegtől, akkor rátesszük a pizzát, elzárjuk a sütőt, és pár perc alatt újra ropogós, meleg és gusztusos lesz a pár perce még hullamerev pizzaszeletünk.

Rizs és krumpli

A keményítőtartalmú ételeknél szintén egészségügyi kockázatokat rejt a nem megfelelő hőkezelés, különösen akkor, ha főzés után legfeljebb két órával nem került be a maradék a hűtőszekrénybe. Ebben az esetben - csakúgy, mint a csirkehúsnál - a mikrózás nem jelent megfelelő védelmet a baktériumok ellen.

A rizs egyébként még a kisebbik veszélyforrás, a héjában, alufóliában sült krumpli azonban akár botulizmust is okozhat, ami általában halállal végződik. (Biztosan tudjátok, hogy a hirtelen ölő botulin toxin ellen tesznek a feldolgozott húsokba lassan ölő hosszú távon hasnyálmirigyrákot okozó nátrium-nitritet.) Szóval, ha alufóliában sütöttél krumplit, és megmaradt, vedd ki a csomagolásból, úgy tárold, és a maradékot minden esetben jól süsd meg újra a sütőben.

Hal

A hal mikrózásával az a baj, hogy büdös. De nemcsak a mikró, meg a konyha, hanem az egész épület halszagú lesz. A hal meg közben kiszárad, a tegnapi lágy és szaftos halszeleted egy morzsálódó, büdös vacakká alakul át.

Válaszd inkább a sütőt, ha mindenképpen melegítened kell, ha pedig nincs, akkor inkább edd meg hidegen.

Kávé

Kétféle ember létezik, az egyik, aki semmilyen körülmények között nem emelne a szájához olyan kávét, ami hatvan másodpercnél régebben csorgott le, a másik típus pedig az, hogy akár a járdán lévő kátyúból is kiszürcsölné, csak hozzájusson a betevő kávéjához.

kave.jpg

Fotó: Shutterstock

Na most, az első típus nyilván soha az életben nem fog kávét melegíteni, a második igen. Mikróban, ami borzalmas ötlet. Baja ugyan nem lesz tőle (hacsak ki nem lyukad a gyomra), csakhogy a kávé állás közben erősen savassá válik, és ezen a melegítés sem változtat, sőt, még a tej sem. Ezzel együtt az íze is... nos, fél év sóborsozás után most jutottam el odáig, hogy nem találok szavakat, ami megfelelően kifejezi az állott, mikrózott kávé íze fölött érzett felháborodásomat.

Rántott hús

A rántott hús frissen kívül ropogós, belül lágy és szaftos, egy napi állás után pedig kívül puha, belül pedig elképzelhető, hogy baktériumokkal terhelt.

Ha nem szeretnéd egy életre megutálni, inkább ne mikrózd a rántott húsodat. Sokkal jobban jársz, ha egyszerűen újra kisütöd forró olajban. Persze, másodszor már nem tart olyan sokáig, elég fél percre beledobni, és máris újra ropogós lesz a panír, belül pedig meleg és biztonságos lesz a hús.

Bármi, amit egyszer már megmelegítettél

Minél többször melegítjük és hűtjük az ételt, annál nagyobb az ételmérgezés veszélye. Természetesen attól még fel lehet melegíteni például a 38 töltés káposztát, csak ne a mikróban! A mikróban ugyanis, mint fent már utaltunk rá, maradnak középen hideg, nem jól átmelegedett foltok, amiben vidáman tenyészhetnek tovább a baktériumok, míg ha fazékban jól kiforraljuk, ilyen nem fordulhat elő. Igaz, a többedik melegítésnél az étel minősége már nem egészen ugyanolyan, mint frissen, de hát valamit valamiért.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7714264157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása