Mi van a kajámban? Útmutató, amivel megfejtheted bármelyik címkét

Koncz Andrea 2018. október 2.

Szuper jó, hogy mindenre rá kell írni, miből készült, meg a tápértéket is kötelező már feltüntetni, de mire megyünk, ha az egész akár kínaiul is lehetne néha? Nyugi, segítünk a kódtörésben. 

Az, hogy minden élelmiszerre rá kell írni a hozzávalók listáját, nagy segítség lehet abban, hogy egészséges választásaink legyenek. Ha tudjuk, mire kell figyelni. Mert a termékek csomagolására aztán annyi mindent írnak rá hatalmas betűkkel, és az néha olyan becsapós, hogy jobb, ha csak magunknak hiszünk.

A hozzávalók sorrendje a mennyiséget is jelöli

Az étel hozzávalóit úgy kell felsorolni, hogy első helyre az kerül, amiből a legtöbb van belőle, utolsóra pedig az, amiből a legkevesebb. A sorrend alapján sokszor ránézésre el tudjuk dönteni, hogy több hasonló étel közül melyiknek jobb az összetétele.

Válaszd a rövid összetevő-listát!

Ha több termék közül választhatunk, érdemes azt is megnézni, melyiknek milyen az összetevőlistája. A nagyon hosszú felsorolás erősen feldolgozott ételre utal, pláne, ha még tele is van számunkra ismeretlen kifejezésekkel. Tehát érdemes arra vadászni, ami kevés dologból áll, lehetőleg olyanokból, amiket otthon is használnánk az adott fogás elkészítéséhez. Vagyis, egy kalács esetén a liszt, vaj, tojás, cukor, tejszín  jó, a hidrogénezett monoészterek digliceridjei meg nem annyira. 

shutterstock_769331125.jpg

Ismerd fel az egészségtelen összetevők álneveit

A cukor például számtalan más néven elbújhat egy összetevőlistában.

  • Tehát ott a cukor, a nádcukor, a finomítatlan/nyers/barna cukor.
  • A méz is cukor, csak szólunk
  • Meg minden, ami -óz-ra vagy -ose-ra végződik, például a fruktóz/fructose, vagy a dextróz/dextrose. 
  • Dolgok amik nevében szerepel a -dextrin, például maltodextrin
  • Bármi, aminek a nevében -szirup szerepel, mint kukoricaszirup, malátaszirup, rizsszirup vagy épp agaveszirup
  • Karamell
  • Gyümölcslé-koncentrátum

Ha teheted, ne válassz olyan terméket, amelyben a cukor az első öt hely egyikén szerepel az összetevőlistában. 

De a só is el tud rejtőzni!

Az összetevőlistán nyilván megismerjük, ha az van odaírva, hogy só. De más neveken is felbukkanhat, ami azért nem jó, mert a túlzott sófogyasztás magas vérnyomáshoz, azáltal pedig nagyon komoly, az időskori életminőséget erősen rontó krónikus betegségekhez vezethet. Szóval a só mellett figyelj még, ha olyat látsz, hogy 

  • nátrium/sodium
  • valamilyen nátrium, például nátrium glutamát / valamilyen sodium, például monosodium-glutamate
  • pácsó
  • fűszersó

Ha teheted, ne válassz olyan terméket, amelyben a só az első öt hely egyikén szerepel az összetevőlistában. 

Mindig nézz rá a tápérték-táblázatra is, úgy lesz teljes a kép

A tápérték táblázat segít értelmezni az összetevőlistát, és választani a hasonló termékek közül. Fehérje és rosttartalomban a magasabb a jobb, zsír- és cukortartalomban az alacsonyabb - hüvelykujj szabályként.

shutterstock_208340650.jpg

Külön van mindig feltüntetve a szénhidrát, és az abból cukrok sor, ezt főleg érdemes nézegetni, a gyerekeknek árult gabonapelyhek között például simán van olyan, aminek a fele cukor. Ezeket mindenképpen érdemes elkerülni, és keresni helyette olyat, amiben csak kevés cukor van, viszont több rost, és lehetőleg teljes kiőrlésű gabona.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4414249547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása