7 hozzávaló, amitől házi íze lesz a dobozos sütiporból készült édességnek

Több zsír

Koncz Andrea 2018. szeptember 21.

A bolti dobozos sütiporok végtelenül egyszerűek, csak éppen nem lesz olyan íze a desszertünknek, mintha tényleg otthon készült volna. Kivéve, ha tudod, mivel lehet felturbózni.

Sütit sütni szerintem jutalomjáték, és tényleg vannak végtelenül egyszerű receptek, szóval arra bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki, hátha bejön. De vannak köztünk olyanok, rendes, becsületes emberek, akik a sütés-főzés minden percét gyűlölik, megpróbálták, adtak neki esélyt, de nem megy. Van ilyen, én is megpróbáltam megszeretni a teregetést, de nem megy, utálom, és vennék belőle dobozosat, ha létezne.

Sőt, őszintén bevallom, főzőéletem kezdetén (és ez elég hosszú kezdet volt) nagy örömmel fogyasztottam mindenféle kész cuccot, és jelentős fejlődésnek éltem meg azt is, amikor ezeket sikerült így-úgy igazi kaja jellegűvé buherálni. 

shutterstock_731161183.jpg

Szóval, ha dobozos sütipor, akkor dobozos sütipor - ebből is ki lehet hozni többet, méghozzá azzal, ha néhány hozzávalót észben tartunk, ami segít háziassá tenni ezeket az édességeket.

1. Zsíros tej

Ha a sütiporhoz vizet kéne adni, helyettesítsd zsíros tejjel, így sűrűbb és krémesebb lesz a süti tésztája.

2. Vaj - margarin vagy olaj helyett

Ha a margarint vagy olajat vajra cseréled, krémesebb, lágyabb lesz a desszert. Az átváltási arány egyszerű, az olaj vaj arány 1:1,25, vagyis 10 deka (vagy 100 mililiter) olaj megfelel nagyjából 12,5 deka vajnak. A margarinnal hasonló a helyzet, bár azt szokták probléma nélkül 1:1-ben is váltani.

3. Tejföl

Egy fél csésze (bő deci) tejfölt a legtöbb kevert tésztás dobozos sütibe büntetlenül beletehetsz anélkül, hogy a többi hozzávaló arányán változatnod kéne. Tejföl a kevert tésztában => kevésbé száraz, jobb állagú süti.

4. Több tojás

Ha a doboz 2 tojást írt, nyugodtan tegyél bele hármat, csak javítani fog rajta.

5. Kávét a csokis sütiknek, alkoholt mindegyiknek

Ha szereted a kávé ízét, a csokis dobozos sütik hozzávalói között a folyadék legalább felét nyugodtan cseréld le frissen lefőzött feketekávéra, így sokkal ízesebb lesz a süti. (Tehát, ha a recept 2 deci vizet ír, tegyél bele egy deci kávét, meg egy deci vizet). Hasonlóképpen, egy jó ízű tömény ital is remekül feldobja a dobozos süti ízét, ott is arra kell figyelni, hogy az összes folyadék mennyisége ne változzon. Például egy csokis sütihez a két deci víz helyett nyugodtan mehet egy deci kávé meg egy deci rum, csak jobb lesz tőle. 

6. Citrom

A világos tésztájú piskótajellegű sütemények, meg gyümölcsös társaik jóbarátja a citrom. Reszeld le egy megmosott citrom héját, add a tésztához,  majd küldj utána 2 evőkanálnyit a kifacsart levéből is. A többi hozzávaló marad ugyanúgy, viszont a süti ízében megjelenik majd a citrom frissessége. 

7. Dobálj bele dolgokat

Az egyszerű kevert tészta is sokkal érdekesebb lesz, ha feldobjuk csokidarabkákkal, aszalt gyümölccsel, vagy épp dióval, mogyoróval, az akciónak csak az szab határt, épp mi van otthon. 

Nagyon-nagyon egyszerű sütemények, ha mégis van kedved megpróbálni:

tiramisu

tejespite

brownie

pofonegyszerű túrós

gyümölcsös kevert süti

gyümölcsös tiramisu

bögrés mákos

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5414236323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása