A bolti dobozos sütiporok végtelenül egyszerűek, csak éppen nem lesz olyan íze a desszertünknek, mintha tényleg otthon készült volna. Kivéve, ha tudod, mivel lehet felturbózni.
Sütit sütni szerintem jutalomjáték, és tényleg vannak végtelenül egyszerű receptek, szóval arra bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki, hátha bejön. De vannak köztünk olyanok, rendes, becsületes emberek, akik a sütés-főzés minden percét gyűlölik, megpróbálták, adtak neki esélyt, de nem megy. Van ilyen, én is megpróbáltam megszeretni a teregetést, de nem megy, utálom, és vennék belőle dobozosat, ha létezne.
Sőt, őszintén bevallom, főzőéletem kezdetén (és ez elég hosszú kezdet volt) nagy örömmel fogyasztottam mindenféle kész cuccot, és jelentős fejlődésnek éltem meg azt is, amikor ezeket sikerült így-úgy igazi kaja jellegűvé buherálni.
Szóval, ha dobozos sütipor, akkor dobozos sütipor - ebből is ki lehet hozni többet, méghozzá azzal, ha néhány hozzávalót észben tartunk, ami segít háziassá tenni ezeket az édességeket.
1. Zsíros tej
Ha a sütiporhoz vizet kéne adni, helyettesítsd zsíros tejjel, így sűrűbb és krémesebb lesz a süti tésztája.
2. Vaj - margarin vagy olaj helyett
Ha a margarint vagy olajat vajra cseréled, krémesebb, lágyabb lesz a desszert. Az átváltási arány egyszerű, az olaj vaj arány 1:1,25, vagyis 10 deka (vagy 100 mililiter) olaj megfelel nagyjából 12,5 deka vajnak. A margarinnal hasonló a helyzet, bár azt szokták probléma nélkül 1:1-ben is váltani.
3. Tejföl
Egy fél csésze (bő deci) tejfölt a legtöbb kevert tésztás dobozos sütibe büntetlenül beletehetsz anélkül, hogy a többi hozzávaló arányán változatnod kéne. Tejföl a kevert tésztában => kevésbé száraz, jobb állagú süti.
4. Több tojás
Ha a doboz 2 tojást írt, nyugodtan tegyél bele hármat, csak javítani fog rajta.
5. Kávét a csokis sütiknek, alkoholt mindegyiknek
Ha szereted a kávé ízét, a csokis dobozos sütik hozzávalói között a folyadék legalább felét nyugodtan cseréld le frissen lefőzött feketekávéra, így sokkal ízesebb lesz a süti. (Tehát, ha a recept 2 deci vizet ír, tegyél bele egy deci kávét, meg egy deci vizet). Hasonlóképpen, egy jó ízű tömény ital is remekül feldobja a dobozos süti ízét, ott is arra kell figyelni, hogy az összes folyadék mennyisége ne változzon. Például egy csokis sütihez a két deci víz helyett nyugodtan mehet egy deci kávé meg egy deci rum, csak jobb lesz tőle.
6. Citrom
A világos tésztájú piskótajellegű sütemények, meg gyümölcsös társaik jóbarátja a citrom. Reszeld le egy megmosott citrom héját, add a tésztához, majd küldj utána 2 evőkanálnyit a kifacsart levéből is. A többi hozzávaló marad ugyanúgy, viszont a süti ízében megjelenik majd a citrom frissessége.
7. Dobálj bele dolgokat
Az egyszerű kevert tészta is sokkal érdekesebb lesz, ha feldobjuk csokidarabkákkal, aszalt gyümölccsel, vagy épp dióval, mogyoróval, az akciónak csak az szab határt, épp mi van otthon.