Kis munka, nagy jutalom, a zsírja pedig az extra bónusz

Sült máj szőlővel

Belsőolga 2018. szeptember 15.

Az ősz áldás, de egyben átok is a háziasszonyokon. Mivel rengetegféle csodás termés van ilyenkor, nem igazán kell töprengeni, hogy miből főzzünk vajon, ugyanakkor az ember emiatt néha nyomasztva is érzi magát: itt ez a rengeteg csodás termés, és még nem főztem...ööö... rókagombás rizottót pak choi salátával.

Mondjuk, ez utóbbit nem is most fogunk, szőlős csirkemájat viszont igen, mert nehogy már pont a szőlő maradjon ki a rendes kaja alapanyagok közül idén ősszel! Ez a recept egyébként azért is jó, mert pont úgy kezdődik, ahogy a házi májkrém: a májat konfitáljuk. Rögtön meg is magyarázzuk ezt a konfitálás hókuszpókuszt: alacsony hőmérsékleten, zsírban hőkezeljük. Ék egyszerű, de nagyszerű módszer, hogy a máj ne keményedjen meg.

szolos_maj.jpg

Ha okosak vagyunk, akkor rögtön dupla adag májat készítünk így elő, és ami nem megy a szőlő mellé vacsorára, azt belezúdítjuk a kutterbe (vagy beletoljuk a botmixert), hűtjük, és máris kész az isteni házi májkrém. A zsírból kiemelt májakból pedig a szőlős máj készül.

Édes-sós-kesernyés ízkombináció

A kesernyés máj és az édes szőlő kombinációja rendkívül kívánatos, ráadásul tényleg nem egy gasztronómiai bravúr elkészíteni. Ha már készen van a máj, csak a saját zsírján megfuttatjuk még egy kicsit a szőlőszemeket, fűszerezzük kakukkfűvel, és ezzel az édes-gyümölcsös-fűszeres mártással öntjük nyakon a májat. Még egy szelet pirítós, és kész is a mennyei vacsora.

Fotó: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3814232273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása