Mi is az a pásztorpite, amit úgy szeret az angol hercegi család?

Maradékfelhasználás angol módra, magas szinten

SóBors 2018. szeptember 2.

Aki figyelemmel kíséri a világ történéseit, annak is azt a szegmensét, ahol az életünket semmiféleképpen sem befolyásoló dolgok történnek (vö. bulvár), az jól tudja, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné imád főzni, sőt, saját konyhájuk is van, sőt, mi több, úgy állítják össze a menüt, mint mi, földi halandók. Vagyis, ha egyik nap megmarad a báránysült, akkor másnap pásztorpitét készítenek belőle. De mi az a pásztorpite?

A pásztorpite egy teljesen kézenfekvő, angol egytálétel, a lényege az, hogy alul van a fűszeres hús, a tetején pedig krumplipüré, ezt az építményt jól összesütik, és voilá (vagy here you are), kész is a vacsora. Ez az alapvetés, ezt lehet ezerféleképpen variálni, például azzal, hogy milyen húst használunk hozzá, milyen zöldséget teszünk bele, és a többi, és a többi. Eléggé angolos ízvilágú étel, de az nekünk már meg sem kottyan, hozzá vagyunk szokva, hála a globalizációnak.

pasztorpite.jpg

Pásztorpitét tehát lehet maradék sült húsból is készíteni, de mivel az nálunk tényleg csak sátoros ünnepek alkalmával fordul elő, hogy ennyi sült kimaradna, nosza, készítsük friss darált húsból. Attól még pásztorpite lesz a végén, és finom, szaftos, ízletes, tápláló. Igazi maradék felhasználós étel egyébként, simán átlényegíthető benne a tegnapról maradt húsleves, a kimaradt zöldköret, sőt, akár még a főzelék is, de a hűtőben két hete árválkodó sárgarépa is megtalálja benne a méltó helyét.

Alul a hús, felül a krumplipüré

Amíg a krumpli megfő a krumplipüréhez, a hús is elkészül. Megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és a zöldségeket, meg persze az illatos fűszereket. Pirítjuk kicsit, hogy besűrűsödjön a szaftja, és mire ezzel a művelettel elkészülünk, már törhetjük is a krumplit a tetejére. Pár perc a sütőben, és kész is a pásztorpite, érezd magad Katain hercegnének! Vagy Vilmos hercegnek, ahogy jól esik.

Fotó: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8514197375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása