A közhiedelemmel ellentétben a kultikus süti nevét nem Rákóczi fejedelemről, hanem kitalálójáról, Rákóczi János szakácsmesterről kapta. Mivel a mester 1964-es Konyhaművészet című könyvében meg is örökítette a Rákóczi-túróslepény receptjét, így mi is azt követtük, hogy kiderüljön, milyen is az igazi, eredeti Rákóczi-túrós.
Hát, finom. Van benne omlós tészta, citromhéjjal elkevert édes túró, a tetején pedig habcsók és sárgabarack lekvár. Ja, és ha szereted, még mazsola is.
A Rákóczi túrós nem egyszerű sütemény, cserében viszont máig fennmaradt klasszikus. Az a recept pedig, ami évtizedek alatt nem kopik ki a köztudatból, az minden bizonnyal meg is érdemli, hogy ottmaradjon.
Nem lesz rövid menet
Legalább négyszer kell nekiállni: először meg kell sütni az omlós alapot, majd el kell készíteni a túrós tölteléket. Ezután dolgozni kell még egy sort a tetején a habbal, és még a lekvárt sem csak egyszerűen rá kell tenni, hanem pontosan bele kell találni a négyzetekbe. Szóval, remek szórakozás, ha van egy fél napod, és minden bizonnyal a jutalmad sem marad el.