Az igazi Rákóczi-túrós: így készül a méltán híres sütemény az eredeti recept szerint

Klasszikus, csodálatos

SóBors 2018. augusztus 17.

A közhiedelemmel ellentétben a kultikus süti nevét nem Rákóczi fejedelemről, hanem kitalálójáról, Rákóczi János szakácsmesterről kapta. Mivel a mester 1964-es Konyhaművészet című könyvében meg is örökítette a Rákóczi-túróslepény receptjét, így mi is azt követtük, hogy kiderüljön, milyen is az igazi, eredeti Rákóczi-túrós.

Hát, finom. Van benne omlós tészta, citromhéjjal elkevert édes túró, a tetején pedig habcsók és sárgabarack lekvár. Ja, és ha szereted, még mazsola is.

4708048_920313e2e8502ab7ca61c055755db099_wm.jpg

A Rákóczi túrós nem egyszerű sütemény, cserében viszont máig fennmaradt klasszikus. Az a recept pedig, ami évtizedek alatt nem kopik ki a köztudatból, az minden bizonnyal meg is érdemli, hogy ottmaradjon.

Nem lesz rövid menet

Legalább négyszer kell nekiállni: először meg kell sütni az omlós alapot, majd el kell készíteni a túrós tölteléket. Ezután dolgozni kell még egy sort a tetején a habbal, és még a lekvárt sem csak egyszerűen rá kell tenni, hanem pontosan bele kell találni a négyzetekbe. Szóval, remek szórakozás, ha van egy fél napod, és minden bizonnyal a jutalmad sem marad el.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1813848508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása