Személy szerint élünk-halunk a sütés nélkül készíthető, hideg sajttortákért, de hát van az a hőség, amikor még a krémsajt, vagy a mascarpone zsírtartalmát is túlzásnak érezzük, és valami sokkal, még annál is könnyebb édességre vágyunk. Itt a joghurtos-tejszínes verzió, imádni fogod.
Mint szinte ebben a műfajban az összes tortát, ezt is el lehet készíteni cukormentesen, IR-kompatibilis változatban is, ilyenkor csak annyi a teendő, hogy alapnak teljes kiőrlésű kekszet használjatok (és persze édesítsétek ízlés szerint), a krémbe pedig cukor helyett szintén édesítőszert tegyetek. A többi pedig mehet az eredeti recept szerint.
A joghurtnak persze magától soha nem lesz olyan állaga, mint a krémsajtnak, még akkor sem, ha jó keményre vert tejszínhabbal keverjük. Szükségünk van tehát valamire, ami megköti, ez pedig a zselatin lesz. A fogyasztás előtti hűtést a mélyhűtőben gyorsíthatjuk, az sem baj, ha "odakap", és egy kicsit megdermed.
Bogyókkal, barackkal, vagy bármilyen gyümölccsel finom
A szeder helyett természetesen használhatunk bármilyen más bogyós gyümölcsöt is. Mostanában érik az áfonya, de lehet még kapni málnát és ribizlit is, de akkor se keseredjetek el, ha éppen nem találtok a boltban frisset, mert fagyasztott gyümölccsel éppolyan jól működik a recept. Sőt, a jeges gyümölcstől még hamarabb meg is köt a zselatin, és már ehetjük is a finom tortát.
Fotó: Shutterstock