Egy csomó ételről és italról elég furcsa tévhitek élnek az emberek fejében. Ráadásul, olyan sokszor hallottuk ezeket, hogy meggyőződésünk: igazak. Néhány ilyet most eltaposunk és miszlikbe törünk: az organikus étel valójában nem egészségesebb a nem biónál, és az öt másodperc szabályt is elfelejtheted. Mi van még?
Az organikus zöldségek és gyümölcsök nem tartalmaznak rovarirtó szereket, és táplálóbbak is?
Jól hangzik, de nem igaz. A biotermékeket termesztő gazdák természetes eredetű vegyszereket használnak, ami sokszor jobban árt a környezetnek, mint a szintetikus megfelelőjük. Akárhogy is, a rovarirtó szer koncentráció a "sima", és a bio termékekben egyaránt rendkívül alacsony, az egészségre ártalmas szintet egyikben sem éri el, ha betartják az előírásokat.
A bio élelmiszerek fogyasztása valójában semmilyen egészségügyi előnnyel sem jár a nem organikus ételekkel szemben, egy csaknem százezer emberen elvégzett kutatás szerint.
Öt másodperc szabály
Nincs is annál rosszabb, mint amikor a leggusztusosabb falat, amire annyira sóvárogsz, leesik a padlóra. De ha öt másodpercen belül sikerül felkapni, akkor minden rendben, ugye?
1...2... semmi baj, ha gyorsan felveszed, még ehető. Vagy nem? Fotó: Shutterstock
Hát nem, az öt másodperc szabályt csak saját maguk megnyugtatására találták ki az emberek, a valóság az, hogy a baktériumok nem várnak sem öt, sem egy másodpercet, mielőtt rátapadnak az ételedre. Ha ráesett, valószínűleg rá is tapadt.
Egyébként volt, aki a nyomába eredt ennek a tévhitnek, és arra jutottak, hogy a nedves ételekre könnyebben tapadnak a baktériumok, mint a szárazakra (jé!), de végeredményben mégsem ezen múlik a biztonságunk, hanem azon, hogy mennyire retkes felületre esett a falat.
Szóval, végeredményben te döntöd el, hogy a leesett ételt megeszed-e, de azért fontold meg, hogy alighanem pont ugyanazzal a talpukkal tapostak az imént azon a padlón, amivel előtte kint, a kutyagumis utcán.
A kávé visszafogja a gyerekek növekedését?
A kutatások szerint valójában nem igazán van összefüggés a csontok növekedése, és a kávéfogyasztás között.
Igaz ugyanakkor, hogy felnőtteknél a kávéfogyasztás növekedésével enyhén csökken a csontok kalcium felvevő képessége, de ezt a hatást már egy evőkanál tej is simán kioltja.
Ez a tévhit egyébként egy reklámra vezethető vissza, amivel egy cég be akarta vezetni a saját reggeli italát a piacra, mint egy alternatív kávét. Az eredeti kávéról pedig úgy beszélt, mint ami az ördögtől való, és idegméreg, amit soha nem lenne szabad gyereknek adni.
Ami azt illeti, tényleg nem kéne a gyerekeket kávéztatni, de nem azért, mert picik maradnak tőle, hanem mert izgágák lesznek, amire semmi szükség.
A fagyi súlyosbítja a megfázást?
Ha úgy érzed, hogy bár meg vagy fázva, de ölni tudnál egy jó hideg fagyiért, akkor ne fogd vissza magad, és egyél egyet, sőt, adhatsz a gyereknek is!
Fotó: Shutterstock
Az elképzelés, hogy a tejtermék fokozza a nyáktermelést (vagyis még taknyosabb leszel tőle), a Mayo Clinic kutatása szerint egyáltalán nem igaz. Az orvosok szerint a fagyasztott tejtermékek valójában megnyugtatják a fájó torkot, és energiát szolgáltatnak, ha másképp nem eszik a beteg.