Húsmentes hétfőnk alkalmával ezúttal Törökországba kalandozunk, és fűszeres rizzsel töltött paprikát készítünk. Egy ideje húsmentes hétfőket tartunk a családdal. Tulajdonképpen imádjuk a húst, viszont környezetvédelmi okok miatt döntöttünk úgy, hogy a hét egy napján a lehető legkisebbre szorítjuk a létfenntartásunk ökológiai lábnyomát. Ez egy kísérlet, ami alkalmat teremt elgondolkozni, hogy hogyan lehet minőségi, és finom ételeket készíteni úgy, hogy lehetőleg semmiféle állati eredetű alapanyagot ne használjak.
Ez egy tradicionális török étel, a neve biber dolmasi. Annak is a húsmentes változatát fogjuk elkészíteni, mert természetesen húsos is van, csak az nekünk ma nem opció. Ami a hozzávalókat illeti, mind könnyen beszerezhető itthon is (nem tudom, észrevettétek-e, de a török konyha szinte összes hozzávalóját használjuk nap mint nap), kivéve talán a fenyőmagot, amit elhagyhatunk, vagy helyettesíthetünk például napraforgómaggal. Vagy vehetünk egy nagy levegőt, és beszerezhetjük aranyáron.
Ha megnézzük a hozzávalók szép hosszú listáját, rögtön látjuk, hogy ez egy fűszeres, illatos étel lesz. Kerül bele paradicsom, menta, mazsola, fokhagyma, fahéj, olívaolaj, bors - ugye, minden van otthon? Mentából persze szárított is jó, sőt, eredetileg is azt használnak.
Török étel, kaliforniai paprika
A paprikaválasztásnál fontos, hogy olyan fajtát vegyünk, ami meg tud állni a talpán. Sajnos a magyar tölteni való paprika nem jó, hanem ehhez a török ételhez a... khm, kaliforniai paprika az ideális. A globalizáció már megérkezett a konyhánkba, már észre sem vesszük, hogy a világ minden tájáról főzünk. Kivéve persze, ha az ételnek török neve van. Tanuld meg: biber dolmasi.