Könnyű, nyári, mediterrán falatokra vágysz? Készíts bruschettát!

Az eredeti bruschetta egyszerű, de csak jó alapanyagból lesz finom

Belsőolga 2018. július 1.

"Szoktam paradicsomos pirítóst enni, de még sosem jutott eszembe, hogy bruschettának hívjam"- találta a fején a szöget a múltkor az unokahúgom. Valóban, ez alatt a meglehetősen idegenül hangzó név alatt (bruszkettá) egy végtelenül egyszerű étel lapul, ami persze nem véletlenül olyan népszerű: jól ki van ez találva. Igazi mediterrán ízkavalkád, ami simán beválik vacsorának is.

A bruschetta tipikus nyári étel, és nem azért, mert a mediterrán ízekről a nyár jut eszünkbe, hanem mert ilyenkor lehet olyan paradicsomot kapni, amivel érdemes foglalkozni egyáltalán. Mivel, mint a legtöbb olasz ételnek, ennek is a lényege a finom, jó minőségű alapanyagok megfelelő összhangja, ezért téli, kemény, ízetlen paradicsomokkal teljesen felesleges belevágni. Sem az olívaolaj, sem a fokhagyma nem tudja elleplezni ugyanis, ha a paradicsomunk ízre egy tök. Most viszont hajrá, itt az ideje a bruschettának. Legszívesebben egész nyáron ezt ennénk!

bruschetta-3352415_1280.jpg

Az ízkombinációba ugyanis belekalkulálták a paradicsom édességét, savasságát is, és ha ez hiányzik, akkor inkább ne bruschettát együnk, hanem sajtos pirítóst. Az is finom étel, ráadásul a sajtot egész évben egyenletes minőségen tudják előállítani. De ez egy mellékszál, a bruschettába egyáltalán nem kell sajt, hiába olasz étel eredetileg. Mozzarella sem kell bele, semmi.

Ennek megfelelően a bruschetta egy tisztán növényi étel, és ha még paradicsomból is hazait választunk, (esetleg a piacon, termelőtől vásároljuk), borzasztóan etikus és környezettudatos is. Vegák, vegánok, PETA és Greenpeace aktivisták és szimpatizánsok egyaránt nyugodtan fogyaszthatják. Ráadásul még finom, és laktató is.

Fotó: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2214069925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása