"Szoktam paradicsomos pirítóst enni, de még sosem jutott eszembe, hogy bruschettának hívjam"- találta a fején a szöget a múltkor az unokahúgom. Valóban, ez alatt a meglehetősen idegenül hangzó név alatt (bruszkettá) egy végtelenül egyszerű étel lapul, ami persze nem véletlenül olyan népszerű: jól ki van ez találva. Igazi mediterrán ízkavalkád, ami simán beválik vacsorának is.
A bruschetta tipikus nyári étel, és nem azért, mert a mediterrán ízekről a nyár jut eszünkbe, hanem mert ilyenkor lehet olyan paradicsomot kapni, amivel érdemes foglalkozni egyáltalán. Mivel, mint a legtöbb olasz ételnek, ennek is a lényege a finom, jó minőségű alapanyagok megfelelő összhangja, ezért téli, kemény, ízetlen paradicsomokkal teljesen felesleges belevágni. Sem az olívaolaj, sem a fokhagyma nem tudja elleplezni ugyanis, ha a paradicsomunk ízre egy tök. Most viszont hajrá, itt az ideje a bruschettának. Legszívesebben egész nyáron ezt ennénk!
Az ízkombinációba ugyanis belekalkulálták a paradicsom édességét, savasságát is, és ha ez hiányzik, akkor inkább ne bruschettát együnk, hanem sajtos pirítóst. Az is finom étel, ráadásul a sajtot egész évben egyenletes minőségen tudják előállítani. De ez egy mellékszál, a bruschettába egyáltalán nem kell sajt, hiába olasz étel eredetileg. Mozzarella sem kell bele, semmi.
Ennek megfelelően a bruschetta egy tisztán növényi étel, és ha még paradicsomból is hazait választunk, (esetleg a piacon, termelőtől vásároljuk), borzasztóan etikus és környezettudatos is. Vegák, vegánok, PETA és Greenpeace aktivisták és szimpatizánsok egyaránt nyugodtan fogyaszthatják. Ráadásul még finom, és laktató is.
Fotó: Pixabay