Öt perc, két alapanyag, három szendvicskrém - Minek vennéd a boltit?

Ne gondold túl, egyszerű szendvicskrémeket mutatunk

Belsőolga 2018. május 29.

A szendvicskrém a világ egyik leghasznosabb dolga, ha van belőle a hűtőben, akkor biztos, hogy nagyon jót fogunk reggelizni, vagy uzsonnázni. Ha többféle is van, még annál is jobbat. Nem is kell mellé semmi más, csak valami jóféle kenyér, meg valami zöldség, a többit rábízhatjuk a házi kencére.

Valójában tényleg semmi sem indokolja, hogy házi szendvicskrémek helyett kész, boltit vásároljunk. Két-három alapanyag villámgyors összekeverésével kellemes összhatást érhetünk el, és főleg kiléphetünk a vaj-felvágott-sajt háromszögből, aminek már az említésére is úgy elkezdtem unatkozni, hogy zsibbadnak az ujjaim.

Azzal az érvvel senkit sem győzködnék, hogy a házi szendvicskrémben legalább tudjuk, hogy mi van, mert nyilván nem tudjuk, hacsak nem mi érleltük hozzá a sajtot 15 héten át, valami jól szellőző, sós, tengeri levegőjű kamrában, de mivel ez nem túl valószínű, ezért hagyjuk inkább a romantikus elképzeléseket, és nézzük a realitásokat!

Ízek, (imák), állagok

Szendvicskrémet szinte bármiből lehet készíteni. Maradék húsból megdarálva, zsírral eltéve, és máris kaptunk egy nem egészen szakszerű (na jó, egyáltalán nem), de legalább finom rilette-félét. Az egyszerűség kedvéért: húskrémet. Lehet a szendvicskrém alapja tejtermék, és most nem az ömlesztett sajtkrémekre gondolok, inkább sajtra, túróra, sajtkrémre, vagy vajra. Sőt, akár valami zöldségféle is lehet az alap, de simán el tudok képzelni gyümölcsből is szendvicskrémet, például szilvából, dióból és fahéjból, némi mascarponéval kikeverve, almasziruppal édesítve. Élénk a fantáziám, azért.

A lényeg természetesen itt is a hozzávalók megfelelő aránya, mert az ízen kívül állnia is kell a krémnek. Ha lecsúszik a kenyérről, korrigálni kell valamivel. Az állag javítására vajat, zsírt, mascarponét, vagy reszelt sajtot is használhatunk, vagy bármi mást, ami eszünkbe jut, és sűrű, de kenhető. Vagy azzá tettük valamivel.

Gyors, gyors, lassú

A szendvicskrémek tipológiájában a hozzávalókon kívül fontos megkülönböztető szempont az is, hogy mennyi időt kell rászánni az elkészítésre. A rilette-ekre sokat, eltart egy jó darabig, mire szétesik a hús. Ennek megfelelően egy magasabb helyet is foglalnak el a gasztronómia képzeletbeli speizpolcain. Egy májkrém már határeset, 4-5, kacsazsírban konfitált csirkemájjal egy négytagú család már elvan pár napig, habár egy óra alatt, mosogatással együtt el lehet készíteni.

A másik véglet pedig, amikor gyorsan, reggelire akarunk összedobni valamit. Már kint vannak a tányérok, meg a paradicsom az asztalon, csak még gyorsan megcsináljuk ezt a krémet. Három ilyet is mutatunk, a lényege mindegyiknek az, hogy finom alapanyagokból dolgozunk, és nem bonyolítjuk túl. Sőt, semennyire sem bonyolítjuk, nem is fűszerezzük, hanem élvezzük az eredeti ízeket.

tepertokrem.jpg

Tepertőkrém:

20 dkg bőr nélküli tepertőt (ez a körülmény nagymértékben megkönnyíti a dolgunkat) beleszórunk a késes robotgépbe, úgy is, mint kutter. Teszünk hozzá három evőkanál mustárt, és ha van, egy szál zöldhagymát. Ha nincs, más hagymaféle is megteszi. Zúzzuk, amíg kenhető nem lesz, az nem baj, ha darabos marad. Ha kell, sózzuk. Tálba, vagy gusztusos csatos üvegbe szedjük, és kész is. Nem kell bele harmincféle fűszert tenni, sőt, semennyit sem, ez így lesz finom.

Rokfortkrém:

20 dkg jóféle rokfortot (kipróbált fajtát válasszunk, amit szeretünk) lereszelünk. Próbáltam villával is összetörni, csapda, ne essetek bele, én szóltam. Szóval lereszeljük sajtreszelőn, és összekeverjük egy 45 dekás pohár tejföllel. Ebből jó sok lesz, az adagokat lehet felezni, ha eleinte nem vagy biztos a dolgodban. Később már az leszel. Ebbe a krémbe sem kell tenni semmi mást, de tényleg, ennyi a recept.

Tonhalkrém:

Szintén két perc alatt elkészül, felbontunk egy saját levében eltett tonhal konzervet, villával egy tálba kaparjuk. Összekeverjük annyi majonézzel, szintén a kedvencünkből, amennyitől jól kenhető, krémes, de nem folyós állagot kap. Kész is a tonhalkrém, ha hiányzik, csepegtess még rá citromlevet, majd gyakorolj önmérsékletet, és ne tegyél bele semmi mást.

Kenheted friss kenyérre, pirítósra, kiflire, de mártogathatod répával, vagy sajtszeletekkel is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6413995518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása