Erről ne maradj le: a Gourmet Fesztivál 12 legjobb programja

Tutiságok kicsi boltja

Koncz Andrea 2018. május 12.

A sznobulós evős fesztivál az én helyen. Egyrészt, menőnek érzem magam, ha értem, mi az a matcha por. Másrészt ehetek olyat, amit nem csak nem tudnék megcsinálni, de esélyem se lenne megkósolni máshogy. Kiválasztottuk a legjobb programokat.

Elmondom, miért szeretek Goumet-ra, meg sznobulós evős fesztiválokra járni. Az egész éttermesdiben a legjobban azt imádom, ha olyat eszem, amit/ahogy én nem tudnék megcsinálni. Ez régen elég egyszerű volt, 20 évesen bárhol jót ettem, ahol nem tojásrántotta volt a menü, és szofisztikáltabban főztek a zacskós bakonyi gombás tésztánál. 

Mostanra a helyzet bonyolultabb lett. Oké, nagyképű, de mostanra tök jól főzök, és bosszant, ha valahol 3-4-5 ezer forintot fizetek egy olyan ételért, amit sokkal jobban megcsináltam volna. Persze rengeteg étterem van a városban, ahol jobban főznek nálam, csak ezek többségébe nem jutok el. Megkóstolni más országok csodaséfjeinek az ételeit meg végképp csak álom. Ha éreztél már mélyen átélt, őszinte irigységet amikor szembejönnek a Facebookon Jókuti posztjai, akkor tudod, miről beszélek.

121a7301_preview.jpeg

És ha ez nem lenne elég, az a majom is én vagyok, aki ugyannnyi pénzért szívesebben eszik két féltenyérnyi bonyolult nevű csodálatosan megkomponált izét, mint tányérról lelógó húst nagy adag krumlival. 

A sznobulós evős fesztivál az én helyen. Kiválasztottam a Gourmet kínálatából a legjobb színpadi programokat és exkluzív ebédeket/vacsorákat, hogy ti se maradjatok le róla. Iszonyú nehéz választani, és nyilván nagyon szubjektív, de én ezekre mennék a legszívesebben

Top 7 színpadi program

Május 18. Péntek18:00 Zazzi - Édes Álom

A Zazzi cukrászda szívem egyik csücske volt, és balek módjára lemaradtam róla zárás előtt, mire odamentünk a gyerekekkel, már csak az üres pult fogadott. A Zazzi megtestesítette mindazt, amiről a cikk elején írtam: olyan csodás süteményeik voltak, amiket biztosan soha nem tudtam volna megcsinálni. A Gourmet-n egyik legnagyobb slágerük, az Édes Álom elkészítését mutatják meg. 

Május 19. Szombat 13:00 Balla mama és a gombóc

Nem tehetek róla, mindig elgyengülők, ha nagymamákat látok tésztákat készíteni. A lisztes nagymamakezekben van valami mindennél otthonosabb. Balla mama Hajdúszoboszló talán leghíresebb nagymamája, aki most az alföldi konyhára jellemző gombócot készít a színpadon, közben persze mesél is, és még kóstolni is lehet a végén.

Május 19. Szombat 14:00 Varsói Bib Gourmandok

Bib Gourmand címet a legjobb ár/érték arányú éttermek kaphatnak a Michelin kalauztól. Most három varsói Bib Gourmand étterem (Brasserie Warszawska, Butchery & Wine, Kieliszki na Próznej) séfjei közösen állnak színpadra, hogy meséljenek a kortárs lengyel gasztronómiáról, és közben szezonális zöldségeket felhasználva elkészítsenek néhány tipikus tavaszi ételt. Ugyanők lesznek pénteken óriás közös vacsorán is, részletek lent.

brasserie_warszawska_1_1.JPG

Május 19. Szombat  17:00 Maksut Askar, Neolokal, Török konyha új megvilágításban

Az a helyzet, hogy én a török konyhát mindenféle megvilágításban szeretem, régiben is, meg újban is, és ha mindehhez hozzájön még Maksut Askar, aki valami olyan szégyentelenül gyönyörű ételeket csinál, hogy legszívesebben kitapétáznám a lakásomat a képekkel, akkor aztán tényleg végem van. Askar, az isztambuli Neolokal executive séfje, és az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartják számon. Gyönyörű ételeivel nemzetközi figyelmet vívott ki a Neolokalnak. Figyelem, kóstolni is lehet majd!

neolokal_subat_20183001.jpg

Május 20. Vasárnap 13:00 Réteskészítés Krusper Tímeával

Krusper Tímea története nagyon szép, legalábbis szerintem. Férjével 8 évvel ezelőtt mertek egy nagyot álmodni, ekkor kezdték a semmi végén egy lakókocsiból árulni a házi rétest. Miért azt? Hát azért, mert Károly, a férj, imádja a házi rétest. Ismerőseik nem sok jövőt jósoltak a Poroszlóban, az út szélén árválkodó kis rétesezőnek, de mint a mesében, a jók elnyerték méltó jutalmukat, és az élet (és a Poroszló környéki turizmus) utolérte őket, és a csodálatos, kézzel húzott tésztából készülő rétesek híre messzire szállt. Most van itt az alkalom, hogy ne kelljen a Tisza tóig menned, ha meg szeretnéd ismerni őket.

Május 20. Vasárnap 15:00 Kamilla Seidler 

A dán Kamilla Seidler fantasztikusan érdekes nő, jövő héten egy nagy interjút is olvashattok vele nálunk. A fiatal, szőke lány éveken át Bolíviában dolgozott, ahol többek között elnyerte a Latin-Amerika legjobb séfnője címet is. Egy olyan országban, ahol nőként nem olyan egyszerű ám tarolni. (Bár Seidler szerint ez még a skandináv országokban is nehéz ügy - ühüm.) Seidler természetesen nemcsak beszél, de főz is a színpadon, amelynek eredményét a közönség is megkóstolhatja majd.

anticucho_gustu_pablo_baracat.jpg

Május 20. Vasárnap 17:00 Két Ádám, két gombóc, két csillag, egy csapat

A két Ádám úgy jön össze, hogy egyikük Mészáros Ádám, az Onyx séfje. Másikuk pedig Szabó Ádám, keramikus, aki már attól azonnal szimpi lett, hogy a művészneve Error'n'More. A két csillagot talán nem kell magyarázni, az Onyx az ország első két Michelin csillagos étterme. A két gombóc meg úgy jön ki, hogy az egyik agyagból van, a másik meg ehető, és amíg Egyik Ádám a szilvásgombócot készíti, addig Másik Ádám a tányért - ami nagyjából abban a pillanatban válik újra a természet részévé, hogy megettük belőle a kaját. Nem vagyok egy fenntarthatóság-junkie, de ez őrült menő. És ráadásul a marketingszövegírás legszebb hagyományi szerint ilyeneket írnak róla a hivatalos ajánlóban: a résztvevők szemtanúi lehetnek, ahogy a megmunkált agyag kölcsönhatásba lép az étellel, és bár mindkét művészet egy külön univerzum, mégis inspirálóan hatnak egymásra és érzékszerveinkre. Mondjuk remélem, az agyag nem úgy fog kölcsönhatásba lépni a gombócommal, de engem megvettek.

Exkluzív ebédek és vacsorák

Hát, itt az van, hogy akárhogy próbáltam, hogy melyiket hagyjam ki az ötből, sehogy se volt jó. Mind az öt program annyira csodás, hogy ha ki tudnám fizetni, így, ebben a sorrendben enném végig őket. Próbáltam élénken elképzelni, mit válaszolnék, ha valaki fegyverrel fenyegetne, hogy muszáj egyet választanom, és végül arra jutottam, hogy a török Neolokal lenne az. Az tényleg olyan, mint valami gasztro-képzőművészet. De az összes annyira csodásnak ígérkezik, hogy akármelyiket ehetném végig, boldog gyerek lennék. (Az exkluzív programok ára tartalmazza a napijegy árát is.)

Május 18. Péntek 19:00 Lengyel Bib Gourmand éttermek nyolcfogásos közös menüje, magyar borokkal

Kiváló minőség mérsékelt áron - így definiálja a Bib Gourmand kategóriát a Michelin kalauz. Lengyelországban összesen 4 étterem érdemelte ki ezt a minősítést. (Ha pontosan szeretnéd tudni: az Ale Wino, a Brasserie Warszawska, a Butchery & Wine és a Kieliszki na Próznej). Ennek a négy étteremnek a séfjeit hívták meg a Gourmet Fesztiválra, akik ebben a felállásban most főznek közösen először. A nyolcfogásos menü fogásaihoz az éttermek séfjei és sommelier-i ajánlottak magyar borokat.

Itt egy galéria, hogy mire számíthatsz:

 

És a menü:

  • Fogadó ital: Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2013 - a birtok legkiválóbb pezsgője
  • Kovászos kenyér, hidegen préselt repceolaj, lengyel savanyúságok (Ale Wino) - Kreinbacher Birtok, Somló Prestige Brut pezsgő
  • "Chłodnik" hideg bébicéklaleves, aludttej, fürjtojás, folyami rák (Butchery&Wine) - Garamvári Birtok, Evolution Brut Rosé 2008 pezsgő
  • Spárga lengyelesen (Brasserie Warszawska) - Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Sauvignon Blanc 2017
  • Borjúmirigy, kucsmagomba (Butchery&Wine) - Balassa István, Tokaji Furmint Mézes-Mály Villő 2015 
  • Vadpisztráng és kaviárja, “mizeria" uborkasaláta (Kieliszki na Próżnej) - Jásdi István, Lőczedombi Olaszrizling 2016
  • 100 napos zöld lábú töltött csirkecomb (Ale Wino) - St Andrea, Egri Bikavér Áldás 2014
  • Lengyel sajtok (Ale Wino) - Samuel Tinon, Tokaj Dry Szamorodni 2009
  • "Rum baba", eper, rebarbara (Brasserie Warszawska) - Szepsy István, Tokaji Szamorodni 2013

Május 19. Szombat 13:00 Vidéki ebéd, az Anyukám Mondta, az Erhardt Étterem, a Macok Bisztró, a Platán és a Viator ötfogásos közös menüje borpárosítással

Tavaly teltházzal és óriási sikerrel indult útjára vidéki ebéd sorozat, amelyben a legizgalmasabb vidéki éttermek mutatkoztak be. Idén is sok száz kilométernyi utazást és rengeteg időt spórolhat meg az, aki jegyet vált a programra, amelyen a ma már zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta, a nagy tiszteletnek örvendő Pesti István vezette tatai Platán, és a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator séfjei járulnak hozzá a minden bizonnyal megismételheteten gasztronómiai élményhez. Az ételeket a séfek által kiválasztott magyar borok kísérik.

És a menü:

  • Fogadó ital: Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2013 - a birtok legkiválóbb pezsgője
  • Szent Jakab kagyló, spárga, író (Platán) - Bott Frigyes, Zöld Veltelini 2017
  • Füstölt bárányszív, turbolya, karalábé (Anyukám Mondta) - Anyukám mondta Sárgamuskotály 2017
  • Kacsa, lilakáposzta, répa (Macok Bisztró) - Havas & Tímár Pincészet Pinot Noir 2016 
  • Soproni vörösboros marhapacsni, zellerpüré, fűszernövény-saláta (Erhardt Étterem) - Soproni „Erhardt” Steiner Prémium Kékfrankos 2015
  • Karamell tart levendulás passiógyümölccsel (Viator Étterem) - Bencés Gyógynövény Likőr

Május 19. Szombat 19:00 Latin-amerikai vacsora, a kontinens legjobb séfnője, Kamilla Seidler ötfogásos menüje borpárosításokkal

Végképp sok utazást spórol meg az, aki Dél-Amerika csúcsgasztronómiájával tud megismerkedni a Millenárison. Kamilla Seidler a kétcsillagos Mugaritz-ot hagyta ott, hogy a többször is a világ legjobb éttermének választott Noma társtulajdonosával, Claus Meyerrel megnyissa Bolívia fővárosában, La Paz-ban a Gustu-t, nem kisebb ambícióval mint, hogy - átültetve a Noma filozófiáját - helyi és szezonális alapanyagokat felhasználva autentikus, de egyben modern konyhát hozzon létre. A siker nem maradt el, a Gustu néhány év alatt a legjobb dél-amerikai éttermek közé került, az éttermet és Seidlert többször is díjazták, melyek közül talán a legnagyobb elismerésnek a "Latin-Amerika legjobb női séfje" díj számít. Seidler tavaly - megtartva tulajdonrészét - átadta másnak a Gustu executive séf pozícióját, és világkörüli útra indult, hogy népszerűsítse a bolíviai és latin-amerikai konyhát. A menühöz a séf kérései alapján Kató András, nemzetközi borakadémikus választott természethű borokat.

Galéria:

És a menü:

  • Fogadó ital: Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2013 - a birtok legkiválóbb pezsgője
  • Snack és Singani sour: Ropogós rizslap és csirkebőr, passiógyümölcs + Zöldségbanán, lazactatár, paradicsom, koriander + Csirkeszárny, hibiszkusz
  • Avokádó, rák, vérnarancs
  • Kukorica, nyúl, lime
  • Malaccsászár, chili, yucca
  • Bárány, burgonya, acai, “töpörtyű”
  • Csokoládé, banán-oliva sorbet, kakaóbab

Május 20. Vasárnap 13:00 Vasárnapi ebéd, a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St Andrea Wine & Gourmet Bar ötfogásos közös menüje dzsúzpárosítással

Sofőrök előnyben! A dzsúzpárosítás az új borpárosítás, mert abban nincs meglepő, hogy emberek azzal foglalkoznak, hogy jó kaják mellé jó borokat választanak, az viszont nem megszokott, hogy a borok helyett zöldség- és gyümölcsleveket álmodtak meg a fogások mellé a séfek (és el is készítették őket). A vasárnapi ebéd programon olyan élvonalbeli, budapesti éttermek fogásait kóstohatjátok, akik kiállítóként valamilyen oknál fogva nem tudtak megjelenni a fesztiválon. 

A menü:

  • Fogadó ital: Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2013 - a birtok legkiválóbb pezsgője
  • Marokkói polip, maracuja, dashi, karfiol, tom kha, kaffir lime, wakame - Narancs, rebarbara, hibiszkusz, kinin dzsúz (Baraka)
  • Malac-terrine a tavasz ízeivel - Cékla, korai cseresznye, kápia gazpacho dzsúz (Csalogány 26)
  • Gyöngytyúkgombóc, új répák, citrusok - Bodza Kombucha dzsúz (St. Andrea Wine and Gourmet Bar)
  • Rántott szürkemarha pofa, füstölt csicsókapürével - Fodros kel, római saláta uborka, gyömbér, birsalma dzsúz (Rosenstein Étterem)
  • Barack, mák, vanília - Homoktövis, citromverbéna dzsúz (MÁK Bisztró)

Május 20. Vasárnap 19:00 óra Török gourmet vacsora, Maksut Askar (Neolokal, Isztambul) menüje borpárosítással

Az elmúlt évtizedben Törökországban is egyre nagyobb figyelem övezi a gasztronómiát, a folyamat fontos része saját értékeik, alapanyagaik újrafelfedezése és azok kortárs feldolgozása, tálalása. E területen abszolút éllovasnak számít Maksut Askar, az isztambuli Neolokal executive séfje, akit az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartanak számon. Gyönyörű tányérjaival és kompomisszummentes szakmai hozzáállásával nemzetközi figyelmet vívott ki a Neolokalnak és az országnak egyaránt, amelyet tavaly a The Diner’s Club World’s 50 Best Restaurant listája "a régió felfedezettje" címmel díjazott. Az ország legjobb séfje díjat is elnyerő Askar menüje elsősorban a belső anatóliai régióra koncentrál, az ételek mellé pedig autentikus török borok kerülnek a résztvevők poharaiba.

A menü:

  • Fogadó ital: Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2013 - a birtok legkiválóbb pezsgője
  • Ízelítők:“Kisir & tatár”: Bulgur, marhatatár, mustárjoghurt, kurkumás savanyított karfiol és
    “Kagyló & Tarator”: savanyú élesztőben sült kagyló, diós tarator 
  • Tahini, humusz, tojás, Mutebbel, joghurt, színes zöldségek a séf kertjéből, Anatólia fűszerei
  • Likorinos, füstölt bonito, taramasaláta (halikrakrém), Bottarga, savanyított paprikakrém, citrom, kerti zöldek
  • Tengeri sügér, “tengeri kolbász”, burgonya, vadzeller, 
  • “Katmer és Tirit”, omlós marhahús, pisztácia, színes joghurt, tarhana
  • “Revani” (török grízes sütemény), rozmaringos körte sorbet, mákkrém
  • Petit fours: Turkish delights, vattacukor, mák cserépkék

Mi/Mikor/Hol? Gourmet Fesztivál, május 17-20, Millenáris Park.

Miről? Gombóc, Pezsgő, Kaviár

Jegyek? Megtudod az infót itt

Exkluzív ebédek/vacsorák és kajapornó: nézz körül itt, de igyekezz, nincs sok hely!

Arcok a színpadon: Zazzi és Balla mama <3, de lehetetlen választani annyi jó van

Gyerekekkel: ide menjetek (és ha mákod van, addig te is mehetsz egy kört) 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8213904570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása