Ilyen a lecsó, amikor a franciák készítik: degeszre eheted magad, akkor sem hízol

Eredeti francia lecsó, avagy ratatouille

SóBors 2018. május 8.

Sűrű leves, híg főzelék, vagy mi is az az étel, amit a menzán mindig sütemény követ? Az egytálételek  a világ összes konyhájában előfordulnak valamilyen formában, a hagyományos hazai gasztronómia pedig különösen épít rájuk. A legtöbb egytálétel másnap is jó, nehéz őket elrontani, így bátran fogjatok hozzá elkészítésükhöz!

A francia lecsó - eredeti nevén: ratatouille (ejtsd: ratatuj) a fűszerezésen kívül leginkább abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy nem szalonnazsíron, hanem olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap. A paprika és a paradicsom mellett pedig cukkini, padlizsán, sőt, akár gomba is mehet bele, bár ez utóbbi egyáltalán nem követelmény. Végül pedig: nem kerül bele sem füstölt kolbász, sem tojás, semmiféle állati fehérje, így a vegetáriánusok, vegánok is fogyaszthatják. 

eredeti_francia_lecso2.jpg

Ez persze bizonyos szempontból tényleg szomorú, hogy semmitől sem kapja meg azt a csodálatos, füstölt ízt, amitől minden sokkal-sokkal finomabb lesz, de hát ez egy másik étel, ebbe bele kell nyugodni. Kárpótol viszont a többi zöldség íze.

Így készül az eredeti francia lecsó

Aki látta a L'ecsó című animációt, az pontosan tudja, hogy hogyan készül a ratatouille. Bejön Anton Ego az étterembe a vitriolba mártott tollával, és annyit akar, hogy nyűgözzék le. Kicsi Remi pedig azt találja ki, hogy lecsót főz neki, karikára szeleteli a zöldségeket, egyet rottyant rajta, és kész, amitől Egónak akkora flas back-je támad, hogy rögtön betársul a patkány és barátja új éttermébe. Nem rossz étel a ratatouille, maradjunk abban.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5713841580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása