Ez a tipikus francia nyári desszert, a tejes pite sok tejjel, tejszínnel, némi liszttel, tojással és gyümölccsel. Sokféleképpen variálható, málnával, barackkal, eperrel vagy bármilyen más bogyós gyümölccsel is nagyon finom.
A franciák eredetileg gyakran készítik fekete cseresznyével is a tejpitét. Nyári piacon nálunk is kapható, érdemes kipróbálni, mert sokkal markánsabb íze van egy sütiben, mint a hagyományos cserkónak.
A franciáknál egyébként léteznek sós clafoutis-k is, találkoztunk már paradicsomos, parmezános, sajtos és cukkinis clafoutis-val is, melyek akár könnyű vacsoraként, grillköretként is bevethetők.
Mehet bele még
Az a legjobb a clafoutis-ban, hogy sokféleképpen variálható. A gyümölcsök mellett jól tolerálja az alkoholt is: cseresznyepálinkával, barackpálinkával bátran meglocsolhatjuk a gyümölcsöket, és ha már így belejöttünk, nyugodtan “dúsítsuk” mandulával, mogyoróval is, ártani nem fog neki! Langyosan a legjobb, tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de kínálhatunk mellé akár vaníliafagylaltot is. Legalul pedig a mentes verzió receptjét is olvashatjátok.
Lehet ez tej- és gluténmentes is!
Ha valamilyen diétás, allergiás vagy egyéb megfontolásból jobban örülnél egy "mentes" receptnek, akkor a süti tésztájába a fentiek helyett ezeket tedd:
300 ml mandulatej
1 tk vaníliakivonat (házi)
3 db tojás
6 dkg nyírfacukor
7 dkg darált mandula
2 evőkanál durvára vágott mandula
40 dkg sárgabarack
Az elkészítés menete nagyjából ugyanaz, először szórd a formába a gyümölcsöt.
Utána keverd ki a tojást a nyírfacukorral, vaníliával, majd add hozzá a darált mandulát.
Most mehet bele a mandulatej és a durvára vágott mandula.
A masszát a gyümölcsre öntjük, és 180 fokon 35-40 percig sütjük.