A békebeli és a nagyon mai: tejespite kétszer. Nagyimódra, és mindenmentesen is tökéletes

Hagyományos tejes pite

SóBors 2018. május 8.

Ez a tipikus francia nyári desszert, a tejes pite sok tejjel, tejszínnel, némi liszttel, tojással és gyümölccsel. Sokféleképpen variálható, málnával, barackkal, eperrel vagy bármilyen más bogyós gyümölccsel is nagyon finom.

A franciák eredetileg gyakran készítik fekete cseresznyével is a tejpitét. Nyári piacon nálunk is kapható, érdemes kipróbálni, mert sokkal markánsabb íze van egy sütiben, mint a hagyományos cserkónak. 

4538662_c379b0f47d8264891dfc8106dbd8fba9_wm.jpg

A franciáknál egyébként léteznek sós clafoutis-k is, találkoztunk már paradicsomos, parmezános, sajtos és cukkinis clafoutis-val is, melyek akár könnyű vacsoraként, grillköretként is bevethetők.

Mehet bele még

Az a legjobb a clafoutis-ban, hogy sokféleképpen variálható. A gyümölcsök mellett jól tolerálja az alkoholt is: cseresznyepálinkával, barackpálinkával bátran meglocsolhatjuk a gyümölcsöket, és ha már így belejöttünk, nyugodtan “dúsítsuk” mandulával, mogyoróval is, ártani nem fog neki! Langyosan a legjobb, tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de kínálhatunk mellé akár vaníliafagylaltot is. Legalul pedig a mentes verzió receptjét is olvashatjátok.

Lehet ez tej- és gluténmentes is!

Ha valamilyen diétás, allergiás vagy egyéb megfontolásból jobban örülnél egy "mentes" receptnek, akkor a süti tésztájába a fentiek helyett ezeket tedd:

300 ml mandulatej 
1 tk vaníliakivonat (házi) 
3 db tojás 
6 dkg nyírfacukor 
7 dkg darált mandula 
2 evőkanál durvára vágott mandula 
40 dkg sárgabarack 

Az elkészítés menete nagyjából ugyanaz, először szórd a formába a gyümölcsöt.

Utána keverd ki a tojást a nyírfacukorral, vaníliával, majd add hozzá a darált mandulát.

Most mehet bele a mandulatej és a durvára vágott mandula. 

A masszát a gyümölcsre öntjük, és 180 fokon 35-40 percig sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5013841642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása