Létezik hibátlan gofri cukor, tej és glutén nélkül is, megcsináltuk!

És még: workshopok a Gourmet Fesztiválon

Koncz Andrea 2018. május 7.

Sok kísérletezés után született meg ez a gofrirecept, amit nem csak allergiások/diétázók ehetnek, hanem kényes ízlésű kiskorúak számára is tökéletes. 

A Gourmet Fesztivál programját böngészve figyeltem fel Vágó Piros glutén- és tejmentes workshopjára. Felhívtam, mert műsorvezetőként ismertem, de most arra lettem kíváncsi, hogyan és miért kezdett el mindenmentes dolgok sütésével foglalkozni. 

gluten_es_tejmentes_gofri.jpg

Oké, nem feltétlenül mindig kiegyensúlyozott dolog manapság a médiában dolgozni, de hogy valakinek épp a gluténmentes liszt legyen a rekreáció?

Aztán kiderült, hogy nem a munkahelyi stresszt vezeti le a rizsliszttel, hanem sokkal prózaibb oka van: a férje allergiája miatt váltottak a glutén- és tejtermékmentes főzésre néhány évvel ezelőtt. Ahogy Piros elmondta, a folyamat eleje nem volt egy diadalmenet, de ahogy egyre rutinosabb lett, egyre javult a végeredmény.

Azt mesélte, mostanra már automatikusan alakítja át fejben a recepteket, és készségszinten helyettesít egymással hagyományos és mentes alapanyagokat. Ahogy teltek az évek, úgy vált egyre könnyebbé a mentes főzés is, egyre több helyen jelentek meg ezek az alapanyagok, és amiért néhány éve még eldugott, furcsa kis boltokba kellett elzarándokolni, azt manapság már egy szupermarketben is megvehetjük.

Micsoda? Pektin? Miért????

A receptben szerepel egy kevés almapektin is. Ez zselésítő hatású, és általában lekvárfőzésnél használják, de a gluténmentes konyha is felfedezte magának. Szezonban a boltok befőzési részlegén kapható, máskor pedig bioboltokban érdemes keresni. Ha nincsen, helyettesíthető fél teáskanál xantan gumival, vagy fél teáskanál útifű maghéjjal - ezt már egyre több hagyományos bolt is tartja készleten. Utóbbival hagyni kell kicsit állni a tésztát és sütés előtt ellenőrizni az állagát, nehogy túlságosan is összefogja. 

Gyere táncolj, gyere, táncolj még

Péntek 17:30 Glutén- és tejmentes workshop Vágó Pirossal

Ha érdekel a mindenmentes sütés, és szívesen tanulnál Vágó Pirostól személyesen is, nevezz be a Gourmet Fesztivál péntek délutáni workshopjára, ahol egy másik édesség elkészítése lesz a téma. Piros azt mondta, a konkrét recept mellett szóba kerülnek majd a legjobban bevált alapanyagok, és olyab praktikák is, amiket az évek során kikísérletezett.

Pénteken 15:30 Jahni Kistücsök László és a Balatoni sudár ponty

Halazni is tanulhattok, méghozzá a Jahni Kistücsök Lászlótól, akivel haltisztítás, halfilézés is lesz, a szép nevű balatoni sudárpontyon gyakorolhattok majd, és végül a ponty "halgombóc korhely halszószban"-ná alakulva a gyomrotokban köt ki.

Jön a szombat, jön az este

12:30 Pataki cukrászda, családi workshop

Kicsik és nagyok! Itt az idő, hogy ne csak egymást kerülgessétek a konyhában, hanem együtt készítsetek valami igazán finomat. Ebben segít Pataki Ádám cukrászmester és két tündéri lánya. Egy igazi családi workshop otthon is könnyen elkészíthető finomságokkal.

14:30 Gasztro és dráma, molekuláris szferifikáció Anger Zsolt színésszel

Ha mindig izgatott a molekuláris gasztronómia varázslata. Ha kipróbálnád a szferifikációt, mert
vágysz az ismeretlenre és
imádod a tudományos kifejezéseket és
szeretsz kísérletezni,
akkor Anger Zsolt bevezet ebbe a különleges világba.

16:30 Étel és kávé, Ízek és textúrák, Sárközi Ákos és Márkosi Balázs

Kóstolási játékokon keresztül ismerhetek meg a különböző kávés aromacsaládokat, és a hozzájuk illő ételeken keresztül izgalmas textúrákat is felfedezhettek. A népszerű sztárséf egy kreatív feladattal is készül, amely során a tálalási technikájukat fejleszthetik a résztvevők.

18:30 Fördős Zé megúszós olasz kajái

Fördős Zé a Konyhafőnök állandó zsűritagja és a Street Kitchen házigazdája. Csapatával minden nap azon dolgozik, hogy vagány, könnyen összedobható recepteket mutasson követőinek, amelyekkel bárki színesebbé teheti a hétköznapokat vagy éppen nagyot villanthat barátai előtt. Ez a program is a megúszós kajákról fog szólni, csak mindezt olasz köntösbe bújtatják.

Utolsó vasárnap kedvesem, gyere el

12:30 Jancsa Jani marhajó burgerei

Jancsa Jani, akit sokan csak Burgerpápaként ismernek, évek óta kápráztatja el fantasztikus hamburgerekkel a burgerkedvelőket. Ezen a workshopon is azt fogja megmutatni, amihez a legjobban ért: hogyan lehet tökéletesre sütni a húsokat, kikeverni a legfinomabb mártásokat, és otthoni körülmények között megalkotni életetek legfinomabb hamburgerét!

14:30 Kávé és Étel, az ízek evolúciója, Barna Ádám és Márkosi Balázs

A résztvevők a kávé evolúciójával párhuzamba állítva kóstolás útján ismerhetik meg a kávé-ételpárosítások alapvetéseit, és felfedezhetik, hogy az egyes alapanyagok milyen típusú kávékkal harmonizálnak legjobban. Barna Ádám séf segítségével bemutatjuk a kávé egy új oldalát, és, hogy miként használhatjuk a kávét, mint alapanyagot különböző ételek elkészítése során.

16:30 Pataky Péter, Slow food fast - jó étel gyorsan

A népszerű főzős műsor, az Ízes Életből ismert séftől, Pataky Pétertől már megszokhattuk, hogy körülötte előbb-utóbb minden a húsról szól, és ez most sem lesz másként. A workshop alatt megtanít jó pár remek technikát a tökéletes húsok elkészítéséhez, mindezt nagyszerű minőségben, mégis gyorsan.

Mi/Mikor/Hol? Gourmet Fesztivál, május 17-20, Millenáris Park.

Miről? Gombóc, Pezsgő, Kaviár

Jegyek? Megtudod az infót itt

Exkluzív ebédek/vacsorák és kajapornó: nézz körül itt, de igyekezz, nincs sok hely!

Arcok a színpadon: Zazzi és Balla mama <3, de lehetetlen választani annyi jó van

Gyerekekkel: ide menjetek (és ha mákod van, addig te is mehetsz egy kört) 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8013889286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása