Megkóstoltuk az oszág tortáit: a mentes vagy a hagyományos finomabb?

Szász Eszter 2019. augusztus 29.

Az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája augusztus 20-i nemzeti ünnepre készül minden évben, utána pedig a recepteket megkapják az érdeklődő cukrászdák, akik aztán megalkotják a saját verzióikat.

Bár a recept kötött az egyes cukrászdáknál azért eltérnek a sütik, hiába nem szabadna. A korábbi években előfordult, hogy fontos alapanyagot hagyott ki egy adott cukrász, vagy a tejszínt növényi tejszínre cserélte, így hiába kóstolja meg valaki, sajnos rossz tapasztalatai lesznek. 

Teszteltük az ország tortáját

Nézzük, mik lettek idén az országtorták: a Boldogasszony Csipkéje a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének Tóth Norbertnek az alkotása. A torta alján roppanós málnás réteg található, erre kerültek a málnával áztatott piskótarétegek és a málnás-fehér csokoládés krém. A csipkét a citromos-bazsalikomos ganache idézi meg, amely közé savanykás, házi málnalekvár került.

A Kicsi Gesztenye Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A torta uralkodó íze a gesztenye, amelyet egy kis áfonya és mogyorós ropogós egészít ki. A torta tetejét cukormentes tejcsokoládéívek borítják.

Boldogasszony csipkéje

A Sport Cukrászdából érkeztek a torták, akik a teszteken rendre jól szerepelnek, így biztosak lehettünk benne, hogy nem futunk bele abba, hogy a tortákat azért nem találjuk finomnak, mert nem is lehet. A Boldogasszony Csipkéje szinte mindenkinek ízlett, bár a legtöbben túl édesnek találták. 


boldogasszony_csipkeje_orszag_tortaja_cukros.jpg 

- Nagyon kellemes a málna benne, lágyan roppan a habcsók a tetején, a tésztája finom, és harmóniában van a krémmel.

- A tészta része tetszett, jó szaftos, de nem ázott el. A málna íze is jól kiérződik, viszont nekem ez a torta túl édes volt. Nem tartom annyira különlegesnek, sima réteges torta.

- Az egész kompozíció legerősebb tartópillére – igazából szó szerint és átvitt értelemben is a málnaropogós az alján, az egyszerűen ISTENI! 

- Nem volt annyira édes, mint amennyire számítottam rá, hogy lesz. Kellemes csalódás, nagyon-nagyon finom volt.

- Elég átlagosnak tűnt nekem, a málnát jobban szeretem étcsokival, így kicsit túl édes volt, az alján az a ropogós málnás rész volt benne a legfinomabb.

A tesztelők többsége szerint a torta erőssége egyértelműen a málnakrém, amely igazi friss, nyárias ízvilágot kölcsönzött a Boldogasszony Csipkéjének. 

Kicsi Gesztenye

Még az Ország Tortájánál is izgatottabb várakozás előzte meg az Ország Cukormentes Tortájának kóstolóját:  a Kicsi Gesztenyére nagyon kíváncsi volt mindenki.  

kicsi_gesztenye_cukormentes_orszag_torta.jpg

- Kellemesen könnyed és a mogyorós réteg finom, de sajnos alig érezni benne a gesztenye ízét, pedig alapból a gesztenye-áfonya párosítás szerintem nagyon szuper kombó lett volna.

- A Kicsi Gesztenye kinézetre nagyon letisztult, nagyon szép benne az áfonyazselé. Nagyon finom a ropogós alsó része, viszont számomra semmi köze a gesztenyéhez. Az íze ettől függetlenül kellemes, kíváncsi lennék, hogy mivel van édesítve, mivel nem éreztem rajta semmilyen utóízt, amit a cukorhelyettesítők után igen.

- Szerintem teljesen korrekt íze van, nekem nem volt vele bajom. Bár többen mondták róla, hogy nem érzik benne a gesztenyét illetve az áfonyát, viszont én ezzel nem értek egyet, szerintem azért érződik benne.

- A mogyorós rész volt  a legjobb, a gesztenyét nem igazán éreztem, sem az áfonyát, de legalább jól nézett ki.

- A Kicsi Gesztenyében nem túl tolakodó a gesztenye, és szerintem nagyon különlegessé teszi a ropogós mogyoró és az áfonya is. Az különösen tetszik, hogy az édesítőszerektől sem zavaróan édes, tipikusan az a sütemény, ami egy kiadós ebéd után is belefér.

A Kicsi Gesztenye is ízlett mindenkinek, de sajnos a gesztenyét nem igazán éreztük a süteményben, de a másik fő összetevője, az áfonya sem volt hangsúlyos.Többen viszont pozitív csalódásként említették, hogy a cukormentes torták nagy részére jellemző édesítőszeres utóíz sem volt érezhető.

Fotó: Kovács Csilla / Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3215027874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása