7 étel, amit ne tárolj a hűtőben, mert csak rosszat teszel vele

Váradi.Melinda 2019. augusztus 24.

Könnyű azt hinni, hogy minden ételnek jót tesz a hűtőben való tárolás, hiszen meghosszabbítja a fogyaszthatóságukat, ám ez egyáltalán nincs így. Néhány finomságra kifejezetten rossz hatással van, ha a hidegre teszed: nemcsak az ízüket ronthatja, hanem hamarabb meg is romolhatnak tőle.

Rengeteg olyan élelmiszer van, ami csak a frigódban tárolva képes tovább megőrizni a minőségét, azonban vannak olyanok is, melyeknek csak a szobahőmérséklet vagy a hűvösebb levegő megfelelő a tárolására, a hideg viszont nem. A következőket sokan beteszik a hűtőbe, pedig nem szabadna.

huto.jpg

Kenyér és krumpli

Bár sokan hiszik, hogy ha hűtőbe teszik a kenyeret, az több nappal tovább lesz majd fogyasztható, ez valójában nem igaz. Így ugyanis sokkal hamarabb kiszárad és penészessé válik, illetve az íze és a textúrája is gyorsan megváltozik. Tárold inkább a konyhapulton a tartóban, ha pedig úgy gondolod, biztosan nem fog elfogyni még egy jó ideig, tedd egy jól záródó műanyagzacskóba és fagyaszd le.

A krumplit is jobb szobahőmérsékleten tartanod, mert ha a hidegre teszed, a benne található keményítő cukorrá alakul, és nemcsak a zamata alakul át, hanem az állaga is, sokkal puhább lesz. A legjobb, ha a burgonyát egy száraz, kissé hűvösebb helyre rakod egy papírzacskóban.

kenyer.jpg

Paradicsom és hagyma

A paradicsom a hűtőben tárolva elveszíti finom, telt ízét, az állaga is teljesen megváltozik. Ráadásul a frigóban általában 2-3 napig bírják csak, utána a legtöbbször megpuhulnak, bebarnulnak. Az éretlenebb darabokat azért sem jó hűtőben tartani, mert a hideg levegő leállítja az érési folyamatot, így sosem lesznek majd igazán édesek. Ha azonban már ettél belőle és csak egy napig szeretnéd tartósítani, jó ötlet lehet a hűtő, mert gátolhatja a baktériumok elszaporodását és a zöldség megromlását.

A hagyma szintén puhává és akár penészessé is válhat, ha a hűtőbe teszed. A krumplihoz hasonlóan a legjobb választás számára a nyitott papírzacskó, de mindenképp külön tárold, ne a burgonyával együtt. Ha ugyanis így teszel, akkor könnyebben megromolhatnak.

hagyma.jpg

Avokádó és a trópusi gyümölcsök

Az avokádóknak általában szükségük van még egy kis időre, hogy megérjenek, miután hazaviszed őket a boltból. Ebben az esetben szintén nem szabad őket a hűtődbe tenned, mert az - a paradicsomhoz hasonlóan - itt is meggátolja az érési folyamatot, ráadásul az ízén és az állagán is sokat változtathat.

A trópusi gyümölcsökre is igen rossz hatással lehet a fridzsidered, mert sokkal gyorsabban rothadásnak indulnak, ha itt tárolod őket.

Méz

A méz szinte korlátlan ideig megőrzi a minőségét szobahőmérsékleten tárolva, a hűtőbe téve azonban csak megkristályosodik és elveszíti az ízét, valamint kellemes, folyékony állagát.

Fotók: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1214316141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása