Megéri otthonra fagylaltgépet venni? Ezek az előnyei és a hátrányai

Ács Bori 2019. augusztus 15.

Annak ellenére, hogy sok helyen lehet jobbféle fagyikat találni, a legtöbb még mindig túlságosan édes, nincs más íze a cukorén kívül és nyugtalanítóan műanyag állaga, szürreálisan élénk színe van.

A mi környékünkről minimum fél órát kell utazni egy jobb minőségű fagyiért, márpedig nyáron sokkal nagyobb igény van a finom fagyira ahhoz, hogy ezt megengedhessük magunknak. Nekem már nyolc éve van fagyigépem, egy egyszerű verzió, nagyon szeretem, de nem biztos, hogy másnak is ugyanúgy megéri ilyet vásárolni, ezért elmondom a kütyüvel kapcsolatos tapasztalataimat - a pozitívakat és a negatívakat egyaránt.

Kétféle

Alapvetően kétféle használatra gyártott fagylaltgép létezik. Az egyik - az olcsóbb - olyan tartállyal rendelkezik, amit be kell tenni a fagyasztóba minimum egy nappal azelőtt, hogy használni szeretnénk. A másik, ami saját hűtőrendszerrel rendelkezik és drágább, több helyet foglal, viszont akár hirtelen felindulásból is lehet vele fagyit gyártani. Nekem az olcsóbb verzióból van egy példányom.

Miért szeretem?

- Mert egyszerűbb és bonyolultabb fagylaltalapból is egyaránt nagyon krémes állagú fagyit készít, és ha a tartály a fagyasztóban volt, nálunk egész nyáron, de néha télen is ott van, akkor mindez körülbelül 20 perc alatt megvan. 

- A házi fagyiban csak az van, amit beleteszünk. Nem kerül bele adalékanyag, színezék és irracionális mennyiségű cukor sem. Akár sima mézes joghurtból is összedobhatunk egy alapot pár perc alatt, de valódi tojásos, tejszínes főzött krémet is készíthetünk, és kísérletezhetünk bizarr ízekkel a borsótól a cékláig.

joghurt-fagylalt_1_1.jpg

- Kis helyen elfér. A háztartási kisgépekbe való beruházásnál szerintem az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyi helyet foglal, mert egy átlag konyhában sosincs elég rakodótér. A fagyigép tartálya mindig a fagyasztóban van, a többi alkatrész pedig alig foglal helyet a fiókban. 

- Nem kell sokat vacakolni a mosogatásával, körülbelül egy mozdulattal kiöblíthető, eltörölhető és visszafagyasztható a fagyi elkészítése után.

- Egyszerre nagy mennyiséget - egy litert is el tud készíteni. Ha nem fogy el azonnal az összes, akkor betesszük a fagyasztóba és van tartalékfagylaltunk.

csokio_ntet_1.jpg

Mik a hátrányai?

- Egyszerre csak egyféle fagylalt készíthető el vele, tehát itt nincs lehetőség a csoki-vanília kombinációkra, hacsak nem készítünk el előbb egy ízt, tesszük be a fagyasztóba, majd egy nap múlva egy másikat. Aztán egy harmadikat. 

- Frissen a legfinomabb. A dobozba tett és lefagyasztott fagyi néhány órán belül a legjobb, utána elkezd szilánkosodni, romlik az állaga. Ezen a leginkább azzal segíthetünk, ha főzött, tojásos krémből készült fagyit csinálunk, aminek visszafagyás után is szuper krémes lesz az állaga.

- Ez nem hátrány, csak jó tanács: mindig olvassuk el a használati útmutatót, mert minden gépnek mások a hűtési szabályai és tisztítási előírásai. Nem mindegy, hány fokra kell állítani a fagyasztót ahhoz, hogy a tartály egészen lehűljön és így tovább.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1915005764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása