Így szárítsd a csalánt, hogy egész télre teád legyen belőle

Ács Bori 2019. augusztus 11.

A csalán azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelynek gyógyhatásait felsorolni is lehetetlen. Nyáron és tavasszal minden kertben és az erdőkben is megterem, télen viszont teljesen feleslegesen vesszük meg a boltban szárított változatban, ha ingyen is előállíthatjuk.

Az egyetlen baj, hogy a csalán tényleg csíp, nagyon. A csalánteához tehát az első és legfontosabb lépés, hogy teljes menetfelszerelésben, vastagon beöltözve, gumikesztyűvel felszerelkezve kell a növényt leszedni.

Ha megúsztuk a műveletet különösebb sérülések nélkül, akkor már könnyű dolgunk van, egyszerűen össze kell őket kötözni a száruknál fogva, és egy száraz, szellős, de nem napos helyen kell kiszárítani. 

A száraz csalánt már csak egy jól zárható befőttesüvegbe kell tölteni, és kész, egész télre megvan a mindenre alkalmazható csodateánk. 

csalan3.jpg

Mert a csalán valóban szinte mindenre jó

Elsősorban csodálatos méregtelenítő, béltisztító hatásáról ismert, de vértisztító, vérnyomáscsökkentő, sőt, jó a gyomorhurutokra, gyomorbántalmakra is. Magas vastartalma miatt vashiányos vérszegénységre is szokták alkalmazni, de lázcsillapító hatása is ismert. Mindezeken túl reumára és ízületi gyulladásra is szokták ajánlani.

És bár valóban mindenható csodaszer, csak kúraszerűen szabad használni, annak ellenére, hogy az egyik legfinomabb létező gyógytea. Egy hónapos-maximum hathetes kúrákat javasolnak általában tisztítókúrákra vagy az egyes panaszok kezelésére.

csalan1.jpg

Egy bögre teához egy-két teáskanál szárított csalánlevél és kb. két deci forró víz szükséges. A leveleket leforrázzuk, állni hagyjuk 15 percig, majd leszűrjük.

Csalán frissen

A csalán nem csak teának finom, levest, főzeléket, mártásokat is szoktak belőle készíteni, sőt, mostanában csalánnal készült desszertekkel is egyre többfelé találkozni. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors, Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3914999482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása