Savanykás házi uborkalekvár: sültek mellé tökéletes

Sági Zsófia 2019. július 25.

Ha szeretitek a különleges ízvilágú, pikáns, izgalmas ételeket és kísérletező kedvűek vagytok, akkor egészen biztosan imádni fogjátok ezt az uborkadzsemet. Ha nem, akkor is érdemes adni neki egy esélyt.

A pikáns uborkadzsem, vagyis a sweet pickle relish az amerikai hot dog kötelező eleme, a népszerű Ezersziget öntetnek is az egyik fontos összetevője, de sültek mellé is nagyon jól passzol.

Édes-savanyú

Mint az angol elnevezése is mutatja, ez egy édeskés-savanykás dzsem, de én egy kicsit kevésbé cukros verziót osztok meg veletek. Vannak, akik akár 3 bögre cukrot beletesznek egy ekkora mennyiségbe, de ez a recept csak 3/4 bögrényit ír hozzá, és azt is kisebb részletekben érdemes adagolni, kóstolgassuk, és magunknak állítsuk be az ízeket, hogy édesebbre vagy savanyúbbra szeretnénk.

uborkadzsem.jpg

Kenhetőre vagy folyósabbra 

Az ecet és a cukor mellett mustármagot és zellermagot tartalmaz a recept, de tehetünk bele kaprot és egy kis kurkumát is. Egyesek keményítővel sűrítik a dzsemet, ha szilárdabbra, kenhetőre szeretnénk, akkor ne hagyjuk ki belőle. Ha nem ragaszkodunk a kemény, dzsemmes állaghoz, akkor egyszerűen csak főzzük több ideig a keményítő nélkül. 

Ez a recept óriási adagra vonatkozik, de nyugodtan felezhetjük, harmadolhatjuk a mennyiséget, főleg, ha elsőre csak kóstolót készítenénk. Ha heteken belül elfogyasztjuk, akkor elég légmenetesen zárható üvegben a hűtőbe tenni, de ha hónapokig vagy egy évig tárolnánk, akkor nedves dunsztolással tegyük el.

Mi az a nedves dunsztolás?

Forró vízfürdőbe kell tenni az üvegeket, de nem egyszerűen meleg vízbe, hanem forrásban lévő vízbe, amit fokozatosan melegítünk fel. Ezt nagyobb befőzőedényben, tepsiben és kuktafazékban is megtehetjük. A befőzőedény aljára tegyünk konyharuhát vagy rácsot, hogy az üvegek ne érintkezzenek az aljával, mert úgy megrepedhetnek. Tepsinél szintúgy. Pontos leírást ezen az oldalon találtok hozzá. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9014968976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása