Egylábasos, egyserpenyős ebédötletek nyaralásra: gyors megoldások

Ács Bori 2019. július 16.

Lehet, hogy most a legtöbben bolondnak tartanak, de én nyaraláskor is szeretek főzni. Attól függően, hol vagyunk éppen, az okok is változnak, de hol ezért, hol azért, végül sosem bánom meg, ha legalább néhányszor összedobok valamit a strandkaják és éttermek helyett.

Nem beszélve a kézenfekvő indokról, a spórolásról, de legfőképpen azért szeretek nyaraláskor főzni, mert egy csomó esetben kényelmesebb. Vízparton délben, a már hőguta közeli állapotban lévő gyerekeket néhány órára jó beterelni a hűvösebb szállásra, megetetni valami gyorssal, mint a tűző napon lángosozni. Külföldi nyaraláskor egészen más okok vezérelnek, olyankor a másféle alapanyagok vonzanak, különösen, ha piacra is sikerül eljutni.

Természetesen azért teljesen őrült én sem vagyok, nem órákon át állok a tűzhely mellett, csak olyasmit csinálok meg, ami maximum fél óra alatt készül el. Mivel általában apartmanokban vagy lakásokban nyaralunk, az ilyen helyeken van néhány alapvető edény és alapanyag, de anyukám szerint nem szabad só, bors, paprika és olaj nélkül elindulni sehova, sőt, ismerek olyat is, aki a séfkését viszi magával bármerre megy. 

paprikas-krumpli_1_1_1.jpg

Paprikás krumpli

Még jobb, ha van bogrács és abban készül, de a paprikás krumpli az egyik legjobb nyaralós étel, ami létezik - tűzhelyen is fél óra alatt kész és alig kell hozzá néhány alapanyag, azok is biztosan fellelhetőek lesznek még a káptalanfüredi kisboltban is.

Lecsók

A lecsó összes variációja alkalmas erre a célra, még ha a paprikadarabolás valamivel időigényesebb meló is egy déli gyors ebédhez, vacsorára még az is belefér. Ha esetleg meguntuk már, jöhetnek az alverziók, a shakshukák, tökös lecsók és ratatuoille-ok egymás után.

to_ko_s-lecso_1_1.jpg

Serpenyős húsok

Serpenyő minden szálláson van, és nagyon gyakran van olyan helyzet, mikor a rossz, de drága strandkajánál ezerszer jobban esik egy sima rizses hús vagy egy citromos csirke, de akár egy csirkepaprikás vagy egy sajtmártásos verzió is szóba jöhet egyetlen serpenyő segítségével.

Gyors gabonák

A köretek tekintetében a legnagyobb segítséget a csak áztatandó vagy tíz perc alatt megfőzhető gabonák jelentik, amikhez vízen és són kívül nincs másra szükség. Ezeknek egyetlen hátránya, hogy nem kapni őket mindenütt, de akár mehetnek ők is a só és az olaj mellé, a szállítást és a meleget is jól bírják. 

csirke-paradicsommal_1_1.jpg

Egylábasos tészták és pasta prontok

Az olasz tízperces tésztákat is éppen ilyen esetekre találták fel, ezekhez a feltétek vagy szószok éppen annyi idő alatt készülnek el, mint amíg maga a tészta megfő, ami legrosszabb esetben is csak 10 perc lehet. Ezeknek továbbegyszerűsített verziói az egylábasos tésztareceptek, amik ugyan minden fontos olasz tésztatörvényt megsértenek, de szükség törvényt bont, ilyenkor még ez is belefér. Ilyen ez a csirkés-gombás, sajtkrémes vagy kolbászos verzió.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5414930978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása